https://debilt.christenunie.nl/k/n6024/news/view/1495660/69105/foto gemeente Maartensdijk.jpgMet een unaniem aangenomen amendement heeft de ChristenUnie, samen met SGP, CDA en VVD, gezorgd voor een hoger participatieniveau van burgers voor het benoemen van woningbouwlocaties in Maartensdijk.

In de raadsvergadering van 28 maart jl. lag een raadsvoorstel voor om een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen om een extern onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden van de bouw van 200 woningen op verschillende locaties in Maartensdijk en daarbij het participatieniveau vast te stellen op het niveau ‘meedenken’.

ChristenUnie is voorstander van woningbouw in Maartensdijk, zowel om de leefbaarheid van de kern te versterken als om mede-invulling te geven aan het verminderen van de woningnood in onze gemeente. Ook vindt de ChristenUnie dat burgers goed en tijdig bij het zoeken naar bouwlocaties en het opstellen van woningbouwplannen betrokken moeten worden.

Daarom kan de ChristenUnie zich in de basis goed vinden in het raadsvoorstel. Ons tijdelijk raadslid Falco Jansen had echter nog wel twee punten. Te weten het genoemde aantal van 200 woningen en het voorgestelde niveau van burgerparticipatie voor het benoemen van zoeklocaties.

Het aantal van 200 woningen is gebaseerd op het coalitieakkoord van dit college. Er ontbreekt echter elke onderbouwing of onderzoek. Uit een eerder uitgevoerd extern onderzoek werd echter het aantal van 140 benodigde woningen genoemd. De wethouder gaf aan dat het aantal van 200 niet keihard is en dat per locatie gekeken wordt wat de haalbare woningbouwomvang is en dat de gemeenteraad per bouwplan nadere besluiten kan nemen. Desondanks diende Forza een amendement in voor maximaal 25 nieuwe woningen buiten de rode contouren. Over dit maximum aantal buiten de rode contouren ontspon zich een mooi debat tussen ons raadslid en Forza. Immers, waarop is het aantal van 25 gebaseerd? Hier bleek ook geen onderbouwing of onderzoek aan ten grondslag te liggen. In het debat met Falco Jansen gaf Forza aan dat het ook enkele woningen meer of enkele woningen minder mogen worden. Dit, al naar gelang de behoefte en logische mogelijkheden aan woningbouw buiten de rode contouren. Hier vonden ChristenUnie en Forza elkaar. ChristenUnie staat primair voor woningbouw binnen de bebouwde kom en meent dat het bouwen buiten de rode contouren tot het minimum beperkt moet blijven. Omdat ChristenUnie op voorhand geen streef- of maximaal aantal woningen buiten de rode contouren wil benoemen, heeft de ChristenUnie tegen dit amendement gestemd.

Het college heeft het niveau van burgerparticipatie op ‘meedenken’ gezet. ChristenUnie is er voorstander van om het participatieniveau voor het benoemen van de woningbouwlocaties op ‘meewerken’ te zetten. De inwoners van Maartensdijk weten immers zelf het beste welke locaties wenselijk zijn voor woningbouw en welke niet. Op het niveau ‘meewerken’ wordt de inwoners uit Maartensdijk de kans gegeven het participatietraject in te gaan met de zekerheid dat hun expertise wordt benut en hun wensen ten aanzien van woningbouwlocaties worden meegenomen en gerespecteerd. Het samen met SGP en CDA door ChristenUnie opgestelde en door VVD mede-ondertekende amendement om het participatieniveau op ‘meewerken’ te zetten, werd unaniem door de gemeenteraad aangenomen.

Het raadsvoorstel werd vervolgens, met verwerking van het amendement, unaniem aangenomen door de gemeenteraad.