https://debilt.christenunie.nl/k/n6024/news/view/1492797/69105/RaadszaalVerbijsterd, boos en verdrietig zijn de leerlingen en hun ouders van obs De Kievit in Maartensdijk. Eind januari ontvingen ze een brief van Wereldkidz, de koepel waar de basisschool onder valt. In deze brief werd hen verteld dat de school niet zelfstandig verder kan en dat sluiting dreigt.

ChristenUnie De Bilt maakt zich hier zorgen over en stelt vragen in de gemeenteraad.

Gebrek aan communicatieAfgaand op de berichten in de media en de bezorgde berichten die ChristenUnie De Bilt krijgt, ging en gaat er veel mis tussen de bestuurders van Wereldkidz en de communicatie met de ouders. Ondanks het adviesrecht is de Medezeggenschapsraad niet geïnformeerd voordat de brief gestuurd werd. De bestuurders maken niet duidelijk waarom sluiting dreigt en welke alternatieven verkend zijn, terwijl het aantal leerlingen boven de opheffingsnorm zit. Daarnaast kondigden de bestuurders in de brief geen informatiebijeenkomst aan en schatten zij de onrust die door de brief zou ontstaan, zo lijkt het, verkeerd in. Dat ruim 60 leerlingen niet weten waar zij aan toe zijn, is voor de ChristenUnie al een reden tot zorg, maar met name twee andere zaken maken dat de fractie de gang van zaken nauwlettend volgt en er in de gemeenteraad vragen over gesteld heeft.

Rol van de wethouderAllereerst wil de ChristenUnie opheldering over de rol van wethouder Smolenaers. Deze is al in november geïnformeerd door de bestuurder, maar werd gevraagd hierover te zwijgen. Wat heeft hij met deze kennis in de afgelopen maanden gedaan en op welke wijze heeft hij zich verantwoordelijk getoond voor het voortbestaan van obs De Kievit? Op welke wijze heeft hij een vinger aan de pols gehouden bij het zorgvuldig doorlopen van de procedure? In de begroting van 2023 staat dat gemeente De Bilt binnen haar onderwijsprogramma minimaal één openbare basisschool binnen haar grenzen wil. In de begroting van 2024 (vastgesteld in november 2023) is dit niet langer opgenomen. Is er een verband tussen de kennis van de wethouder en het verdwijnen van het openbaar onderwijs uit de begroting? Kortom, de rol van de wethouder is, op basis van de informatie die zij nu heeft, voor de ChristenUnie mistig. Zij zal daarom in de raad om opheldering vragen.

Openbaar onderwijsNa het verdwijnen van de Van Dijckschool als openbare school, is De Kievit nog de enige openbare school in heel gemeente De Bilt. Dat is erg weinig. Zeker als we het vergelijken met buurgemeente Hilversum. Deze gemeente is twee keer zo groot als De Bilt, maar heeft tien openbare basisscholen.  Volgens wethouder Smolenaers is het niet zo erg als het openbaar onderwijs uit De Bilt verdwijnt. Leerlingen die openbaar onderwijs willen volgen, kunnen daarvoor best 7 km reizen. Daarnaast is er voldoende ander neutraal onderwijs in de gemeente. De ChristenUnie is het op beide punten oneens met de wethouder. Connie Brouwer, fractielid: “Wij vinden 7 km voor een basisvoorziening als openbaar onderwijs te ver voor basisschoolleerlingen. Daarnaast bestaat neutraal onderwijs helemaal niet. Hij bedoelt waarschijnlijk dat er al scholen voor algemeen bijzonder onderwijs zijn. Dat is waar,maar dat is wat anders dan openbaar onderwijs. Openbaar onderwijs is namelijk niet neutraal, maar actief pluriform. Dat betekent dat zij aandacht wil besteden aan verschillende waarden, zonder een voorkeur voor een van de opvattingen uit te spreken.”

Artikel 23 van de grondwetNederland kent een uniek onderwijssysteem, waarbij in de grondwet de vrijheid van onderwijs geborgd is. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen bijzonder en openbaar onderwijs. Brouwer: “Het lijkt misschien wat wonderlijk dat een christelijke partij als de ChristenUnie zich hard maakt voor het openbaar onderwijs. Maar de vrijheid van onderwijs is wat ons betreft een groot goed. Daarom maken we ons niet alleen sterk voor goed toegankelijk - vaak christelijk - bijzonder, maar ook voor openbaar onderwijs.” Juist ten aanzien van het openbaar onderwijs heeft de gemeente volgens de grondwet een bijzondere taak. Zij heeft de opdracht ervoor te zorgen dat er voldoende openbaar onderwijs in de gemeente aangeboden wordt. Vanwege deze verantwoordelijkheid volgt de fractie de ontwikkelingen extra kritisch. Ze wil dan ook weten wat het bestuur van Wereldkidz gedaan heeft om te werken aan de groei en bloei van De Kievit, welke alternatieven zijn overwogen om sluiting te voorkomen en waarom deze alternatieven niet verder uitgewerkt zijn. Wat betreft de ChristenUnie betekent zorgen voor voldoende openbaar onderwijs namelijk niet dat ook de laatste openbare school van de gemeente verdwijnt.