In de aanloop naar de Europese verkiezingen willen we aandacht geven aan Europa en hoe dit is ontstaan. GroenLinks De Bilt lid Rinus Scheele schreef er een stuk over.

Europa is veel ouder dan wij al denken. Vanaf de tijd van Karel de Grote, in 800 gekroond, was er politieke samenhang in West Europa: de keizer werden ingezegend door de paus. De invloed van de kerk op de Europese cultuur is gigantisch geweest. Kloosters waren in die tijd in staat om samenhang te organiseren. Ze konden langdurig met andere dingen bezig te zijn dan voedsel zoeken of verbouwen. Rond De Bilt vormden het klooster op landgoed Oostbroek de woeste gronden om naar landbouwgrond.

Terug naar Karel de Grote. Hij verenigde in zijn keizerrijk Frankrijk, Duitsland en Nederland. Het rijk lag tot aan de Donau en de Oder. Polen, zuid Italië en Spanje vielen er buiten, evenals Engeland. Karel  voerde een eenheidsmunt in en liet nieuwe letters ontwerpen, zodat handel en uitwisseling van kennis een stuk efficiënter werd. Een kaart van dit Frankische rijk lijkt op een vergroot Frankrijk. Zijn laatste hoofdstad was  Parijs. Daarnaast was in die tijd de invloed van Spanje erg groot. Eeuwenlang was er in Spanje een soort driestaten situatie, waarbij de katholieke koningen in het noorden, de Moren (moslims uit Marokko) in het zuiden en de Joden met elkaar handel dreven en ideeën uitwisselden. Zo kwam de rijkdom van zowel de oude Griekse cultuur als de moderne Arabische cultuur naar Europa inclusief Arabische cijfers. De Griekse mythologie, katoen, koffie, rozen, uien, suiker en klassikaal onderwijs: het is ons allemaal gebracht door de Moren via Spanje.

Tot daar in  1492  een eind kwam en er een ander soort Europa ontstond op het einde van de Middeleeuwen. Dan komen we aan bij Karel de vijfde.  Karel V heerste over een veel grote gebied dan Karel de Grote. Met name aan de oostkant: Polen en Tsjechië hoorden bij zijn rijk, maar nu was Frankrijk uitgezonderd. Spanje had in die tijd ontzettend veel macht en was wereldleider. Columbus werd uitgezonden om de Westelijke route naar Indië te verkennen.

De Europeanen hebben na de middeleeuwen de hele aarde gekoloniseerd en elkaar te vuur en te zwaard bestreden, wat eindigde in de eerste en tweede wereldoorlog. Opnieuw een breuk in de geschiedenis. Uit al dit geweld zijn twee dingen voortgekomen. Samenwerking als beter alternatief voor oorlog voeren en een zoektocht naar menselijke waarden die het winnen van vaderlandsliefde of handelsgeest. De rechtsstaat. De VN, de EU, het Europese hof van de rechten van de mens. De universele verklaring van de rechten van de mens.

We zijn nog maar net begonnen. Het zou jammer zijn nu te stoppen.