De Biltse gemeenteraad wil inwoners en (sociale) ondernemers het recht geven de gemeente uit te dagen als ze denken dat ze gemeentelijke taken beter of goedkoper kunnen doen. 'Right to Challenge' wordt dit principe ook wel genoemd en een groot aantal andere gemeenten ging De Bilt hierin voor. Daar zijn inmiddels taken op het terrein van beheer, onderhoud, zorg en sociaal domein door burgers overgenomen. Op aandringen van GroenLinks en diverse andere fracties beloofde wethouder Anne Brommersma de raad om uiterlijk 1 oktober a.s. met een notitie te komen. Daarin zal zij in kaart brengen hoe dit instrument eruit zou kunnen zien en wat daarvan de financiële en juridische randvoorwaarden zijn.

De wethouder deed haar toezegging tijdens een debat over haar Nota Participatiebeleid, getiteld 'Samenwerken in De Bilt. In de breed gesteunde nota formuleert de raad een visie op zowel burger- als overheidsparticipatie. Ook worden de spelregels benoemd die daarbij zullen worden gehanteerd. Uitgangspunt is dat het college belanghebbenden al in een vroeg stadium betrekt. Op die manier krijgt men al snel inzicht in hoe een bepaald onderwerp in de samenleving leeft en wat er mogelijk nog meer speelt. De kwaliteit van beleid en projecten wordt daardoor naar het oordeel van de raad sterk verhoogd.

Het college kondigt ook aan vaker gebruik te willen maken van zgn. flitspeilingen via social media, waarmee al eerder met succes ervaring is opgedaan. De raad besloot om in aanvulling daarop ook een digitaal inwonerpanel te introduceren waarvan de samenstelling plaats zal vinden op basis van loting. Het is de bedoeling dat dit panel tenminste 3 keer per jaar wordt geraadpleegd.