Ingekomen stukken

D2 beantwoording schriftelijke vragen beschermd dorpsgezicht en bijeenkomst kerkepaden Warffum

We betrekken daar ook A4 bij, het ingekomen stuk van de Bond Heemschut over Bellingweer

De beantwoording heeft enorme verbazing bij ons gewekt.

Het roept een beeld op van:

Je oren laten hangen naar bewoners Recht breien wat krom is Overheid die het niet weet, de regie uit handen geeft en verantwoordelijkheid niet pakt Overheid die zegt ons erfgoed te koesteren, maar in de praktijk ….

Vraag: Kan college zich voorstellen dat dat beeld wordt opgeroepen?

…….. en ondertussen verkommeren onze beschermde dorpsgezichten,

Terwijl het hier gaat om een groot en algemeen belang, namelijk het beschermen van ons  historisch erfgoed!

Paar vragen nog:

Waarom moet inventarisatie wachten op bijeenkomst met bewoners? Naar onze mening is daarvoor het gesprek met bewoners niet noodzakelijk. Bovendien weet college in dat geval niet wat de stand van zaken is in het gesprek met de bewoners. Dat maakt positie in zo/n gesprek niet sterker. Wat is de inzet van het college? Waar trekt college een streep? Zou er niet veel meer sprake moeten zijn van een voorlichtingsavond waarin college zijn standpunt mededeelt? Wat is het doel van de bijeenkomst met de bewoners?

 

Agendapunt B6 Lokaal plan van aanpak versterking 2020

Voorzitter,

Dit lokale plan van aanpak barst van de ambitie, de ambitie om te versnellen, de ambitie om koppelkansen te willen maken, de ambitie om nieuwe perspectieven te bieden, de ambitie om veilige duurzame woningen te bouwen, de ambitie om optimaal te communiceren én de ambitie om een veilige stip aan de horizon te zetten. We zien teveel onmacht vanwege de aardbevingen, gevoelens van onzekerheid, inwoners die smachten naar zekerheid, van het kastje naar de muur worden gestuurd, wachtend op antwoorden, is mijn woning nog een veilige woonplek,  komt er schadevergoeding, wordt mijn woning versterkt? De onmacht is stressvol, voor velen ondraaglijk, we mogen wel zeggen; onmenselijk.

De ambitie van de PvdA fractie is erop gericht om onze inwoners weer vertrouwen in de toekomst te geven, vertrouwen opdat ze kunnen rekenen op een veilige woonplek. De ambitie van gemeente Het Hogeland in de ingewikkelde complexe versterkingsopgave is zeer te prijzen. Toekomstperspectief bieden kan alleen als daadkrachtige stappen daadwerkelijk genomen worden. Dat vereist slagkracht. Onze fractie van de PvdA maakt zich zorgen om de haalbaarheid van het dit plan van aanpak.

Kunnen we het tijdspad  waarmaken? De omstandigheden zijn inmiddels door het Corona virus ingrijpend veranderd. De realiteit ; we zijn in een ongekende crisis beland waarvan we de gevolgen nog niet kunnen overzien. Geplande bijeenkomsten met inwoners zijn door de Corona maatregelen onmogelijk.

Wij vragen het college  vooral realistisch te zijn. Durf te communiceren óók als het tegenzit.

Het gevaar van nieuwe teleurstellingen ligt op de loer.

Agendapunt 7: amendement SP inzake het begraafbeleid

In het raadsvoorstel vraagt het college ons de nadere uitwerking begraafkaders vast te stellen. Het amendement van de SP heeft daar geen betrekking op, maar komt terug op eerder door de raad vastgesteld beleid. Daarom zullen we het amendement niet steunen.

Agendapunt 8: Kredieten scholenprogramma

Bij de fractie van de PvdA bestaat enige aarzeling voor wat betreft het bouwen van een gymzaal bij de school in Zandeweer. Dat is de reden dat wij gevraagd hebben naar de bezettingsgraad van die zaal. De beantwoording van het college is uiterst vaag, nietszeggend en weinig overtuigend op dit punt. Het helpt je niet om een besluit op te baseren. Maar aangezien er nadrukkelijk ingezet wordt op de herbruikbaarheid van het gebouw kunnen we akkoord gaan met het voorstel.

Agendapunt 14: subsidiebeleid

Al in onze eerste termijn gaven we aan belang te hechten aan inclusie en dat thema een zwaarder accent te willen geven in het subsidiebeleid. In het antwoord geeft het college aan dat eigenlijk wel sympathiek te vinden, maar geeft ook aan dat er enige bezwaren aan kleven. Op basis van die reactie hebben we de zinsnede die we in onze eerste termijn inbrachten gewijzigd. In ons amendement is opgenomen de tekst ‘Bij gelijkwaardige projecten in hetzelfde domein’, hetgeen tegemoet komt aan het eerste bezwaar van het college, namelijk dat inclusie niet voor alle beleidsdomeinen even nadrukkelijk een rol speelt. Tevens is opgenomen de zinsnede: ‘voorrang te verlenen aan dat project of die projecten die het meest of meest nadrukkelijk inclusie bevorderen’. Waardoor andere projecten niet uitgesloten worden. Graag lees ik ons amendement voor. Het amendement is mede ondertekend door de fractie van de VVD en GL

Het bericht Raadsbijdrage raadsvergadering 15 april 2020 verscheen eerst op PvdA Het Hogeland.