https://delft.christenunie.nl/k/n6025/news/view/1283053/131785/Verkiezingsprogramma CU DELFT 2018-2022Nog maar drie maanden en dan zijn we alweer halverwege deze bestuursperiode. De laatste ledenvergadering (ALV) keken we terug naar de eerste helft. Waar is het ChristenUnie gelukt het verkiezingsprogramma te realiseren? En hoe hebben we de missie en visie van de ChristenUnie in de Delftse politiek zichtbaar gemaakt?

Lang niet alle vraagstukken die in de gemeenteraad langs zijn gekomen, hadden we voorzien in ons verkiezingsprogramma. Toch zien we ook dan dat het programma een leidraad is voor ons stemgedrag en het bijsturen van collegevoorstellen via moties of amendementen. In het programma staan namelijk concrete doorvertalingen vanuit de visie op het samenleven in Delft. Dat dient als voorbeeld voor andere thema’s en voorstellen van het college.

Onze eigen inbreng in de raad concentreerde zich rond deze drie terugkerende thema’s:

Hoe zorgen we ervoor dat mensen in de samenleving de ruimte hebben naar elkaar om te zien: hoe ondersteunen we vrijwilligers en verenigingen waar veel vrijwilligers actief zijn; hoe waarderen we mantelzorgers? Wat geven we door aan volgende generaties: durven we duurzame keuzes te maken, willen we genoeg geld uittrekken voor de energietransitie en hoe zorgen we ervoor dat de zwaarste last niet komt te liggen bij de mensen met de dunste portemonnee? Steeds weer opnieuw zoeken we naar mensen die tussen wal en schip vallen, die niet meekomen in alle ontwikkelingen of voor wie beleid verkeerd uitpakt.

Enkele voorbeelden van wat dit het afgelopen jaar heeft gedaan voor Delftse inwoners:

Afgelopen jaar blijken veel minder mensen die in de bijstand zitten een boete gekregen. Ook mensen die iets vergeten door te geven worden in de (landelijke) wet Werk en Bijstand gezien als fraudeurs. Zij moeten een boete (korting op de uitkering) krijgen. Dit brengt mensen in grote problemen. Door onze inzet, samen met andere partijen in de raad, zijn er veranderingen bij de gemeente (het Klantcontact Centrum) doorgevoerd en is er meer persoonlijk contact. Daardoor nemen onbewuste fouten af en worden veel minder mensen gekort op hun uitkering. In het verleden werd al het budget voor mantelzorgondersteuning gestoken in een ‘dag van de mantelzorg’ waar veel mantelzorgers niet kwamen, omdat ze geen tijd hadden of omdat ze het geen aansprekend programma vonden. Door onze motie kent Delft sinds dit jaar veel meer variatie in het aanbod om mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Er is meer geld voor de begeleiding van statushouders dankzij ons voorstel (een amendement bij de kaderbrief 2019). Geld voor de aanpak van eenzaamheid ligt niet nodeloos lang op de plank én wordt dankzij onze motie niet alleen uitgegeven aan tablets, maar aan een breed palet aan maatregelen. Waarbij met veel partijen uit de stad (van middenstand tot bibliotheek tot welzijnsorganisaties en kerken) wordt samengewerkt. De motie Energiebesparing voor iedereen is aangenomen. Deze motie draagt het college op om te onderzoeken hoe de gemeente kan bijdragen aan het verminderen van energiearmoede (dat mensen met laag inkomen in slecht geïsoleerde huizen veel geld kwijt zijn aan hun energieverbruik), ook via het Energieloket, dat de gemeente gaat oprichten. Ook vraagt de motie om aandacht te besteden aan de energiekosten bij mensen die in de schuldhulpverlening zitten, of bij de voedselbank aankloppen. Als gevolg van de motie Housing First gaat de gemeente in overleg met woningbouwcorporaties en aanbieders van Maatschappelijke Opvang om deze bewezen effectieve methodiek ook in Delft in te voeren. Zodat mensen die dakloos zijn of worden eerst een woning krijgen en intensieve begeleiding en vandaar uit kunnen werken aan de andere problemen.

Zo zijn we de eerste helft van onze periode en ook het afgelopen jaar bezig geweest. En zo hopen we ook het komend jaar te zoeken naar het goede voor onze stad en haar inwoners. Graag horen we het als u goede ideeën hebt, of als u vindt dat we ons ergens hard voor moeten maken, vanuit onze visie en missie.

Heel erg bedankt voor uw steun en betrokkenheid!

 Joëlle Gooijer