In onderstaande gekopieerde brief namens uit de Helderse gemeenteraad verzoeken alle fracties het college van B&W een Nood-, Ondersteunings- en Stimuleringsfonds in te stellen. Hiermee wil de gemeenteraad de lokale gevolgen van de corona-crisis kunnen opvangen. Met een dergelijk fonds is het mogelijk slagvaardig lokale maatregelen te treffen om financiële en maatschappelijke gevolgen van de corona-crisis voor de Helderse gemeenschap helpen te verzachten.

 

Geacht college,

Het zijn onbestemde tijden. Vele vragen maar nog slechts weinig antwoorden. We maken ons grote zorgen over elkaar. In eerste instantie over onze gezondheid. Worden we ziek of blijven we gezond? Worden onze naasten getroffen? En hoe kunnen we hen dan helpen? Ons dagelijks leven is in een paar weken tijd ingrijpend veranderd. De publieke ruimte waarin we elkaar treffen voelt opeens anders aan. We houden afstand van elkaar, maar de onderlinge betrokkenheid is groter dan tevoren.

Even niet op reis. Het ommetje is het nieuwe avontuur. Zo heeft het coronavirus ook voor onze Helderse gemeenschap grote gevolgen. In eerste instantie natuurlijk voor hen die ziek zijn geworden en zorg nodig hebben. Maar ook voor hen voor wie het werken opeens is stilgelegd of nagenoeg is stilgevallen. En zeker voor hen die al voor langere tijd aangewezen zijn op de zorg van ons allen.

Hoe lang zal het duren? De tijd is hierbij niet de beste vriend. Wat te doen? Wat kunnen we doen? Het is een tijd voor betrokkenheid op en met elkaar. Dit is de tijd dat Den Helder zich echt als een gemeenschap toont. Dat geldt zeker ook voor alle medewerkers van de gemeentelijke organisatie. Zij doen wat in hun vermogen ligt om daar waar noodzakelijk eerste steun te verlenen. Ook uw college van burgemeester en wethouders – met in deze situatie een bijzondere rol voor onze burgemeester – acteert naar vermogen om uitvoering te geven aan die zaken waardoor voor onze stad de positieve ontwikkelingen van de laatste jaren voortgezet kunnen worden.

De gemeenteraad volgt even letterlijk op afstand maar blijft natuurlijk volop betrokken en geïnformeerd over de stand van zaken en de perspectieven voor de komende periode. Duidelijk is dat dat toch anders verloopt dan normaliter mag worden verwacht. Naast leden van de raad, zijn wij natuurlijk ook medebewoners van onze stad. Ook wij voelen dezelfde onzekerheid en zorg. Ook wij hebben vragen, waar even geen antwoorden op zijn. Maar ook wij voelen de betrokkenheid om met elkaar door deze stormachtige tijd te manoeuvreren. Alle hens aan dek!

Maar dan, na de storm. Als de huizenhoge golven weer tot een bevaarbare deining zijn omgevormd. Als we ons weer buiten op het dek mogen begeven. Hoe staat het dan met de schade? Natuurlijk in eerste instantie: Hoe zijn we er met elkaar van afgekomen? Is eerste hulp benodigd? Die dient direct te worden verstrekt. Maar ook ontstaat er schade aan het schip zelf, onze stad. Hoe gaan we dat repareren? We weten dat we daarvoor hulp nodig hebben. Gegeven landelijke berichtgeving wordt deze hulp ruimhartig geboden. Er wordt al gesproken over steunpakketten voor alle segmenten van de economie.

Maar zal het genoeg zijn? Hoe gaan we om met de maatschappelijke en meer persoonsgebonden gevolgen van de crisis? Juist die gaan ons op lokaal niveau treffen. Die gaan ons als bewoners treffen. Niet alleen als werknemer of kleine zelfstandige, maar ook als lid van een vereniging of als bestuurder van een plaatselijke stichting of als organisator van evenementen of als zorgverlener en als zorgbehoevende. De verwachting is dat het hele maatschappelijke leven een knauw gaat krijgen. Misschien een geluk: het is waarschijnlijk van tijdelijke aard. En met die constatering willen we als gemeenteraad van Den Helder aan de slag.

Als – hopelijk zo snel mogelijk – de gezondheidscrisis is bezworen, moeten we met elkaar in Den Helder klaar staan om waar noodzakelijk zorg te verlenen, ondersteuning te geven en waar het kan te stimuleren dat ons maatschappelijke leven weer volop op gang komt en we weer – naar ieders vermogen – gezamenlijk verder kunnen bouwen aan het Den Helder dat we voor ogen hebben. Een perspectief dat we de laatste tijd zo helder voor ons zagen. We laten ons niet kisten door het virus. Maar laten we allereerst gezond blijven en anders zo snel mogelijk weer gezond worden. Laten we als gemeenschap onze sterkte en kracht tonen in betrokkenheid met en voor elkaar.

Wij zien graag dat er een Nood-, Ondersteunings- en Stimulerings (NOS)-fonds wordt ingesteld zodat ook op lokaal niveau extra middelen beschikbaar zijn die de negatieve financiële en maatschappelijke gevolgen van de corona-crisis voor de Helderse gemeenschap helpen te verzachten.

Met een dergelijk fonds is het mogelijk slagvaardig lokale maatregelen te treffen als de situatie daarom vraagt. Uiteraard is het wel de bedoeling dat de lokale maatregelen aansluiten bij de maatregelen die door andere overheden worden genomen en dat deze blijven binnen de wettelijke kaders zoals die voor lokale overheden gelden.

Wij verzoeken uw college daarom dringend:

1. het NOS-fonds daadwerkelijk vorm te geven;

2. de raad met de grootst mogelijke spoed een voorstel te doen om een bedrag van € 2 mln. beschikbaar te stellen voor het NOS-fonds ten laste van de algemene reserve van de gemeente;

3. in de Kadernota 2021-2024 rekening te houden met de voorgestelde onttrekking uit de algemene reserve als bedoeld onder punt 2;

4. een eerste set aan lokale maatregelen vast te stellen in aanvulling op de maatregelen die zijn getroffen door andere overheden. Daar het verloop en afloop van de crisis ongewis is, is het raadzaam de besteding van het fonds gefaseerd te laten plaatsvinden.

5. de raad zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk 15 april 2020, over de punten 1 t/m 4 te informeren.

Het bericht Helderse gemeenteraad wil 2 miljoen beschikbaar stellen voor Nood-, Ondersteunings- en Stimuleringsfonds verscheen eerst op PvdA Den Helder.