Den Helder staat in de top 11 van gemeente (tussen 50.000-100.000 inwoners ) met de beste financiële huis  houding volgens de website Consultancy.org. De financiële gezondheid: 9/10

Wonen in een gemeente die de financiën op orde heeft, is voor zowel burgers als bedrijven belangrijk. Financieel sterke gemeenten hebben meer ruimte om te investeren in de leefbaarheid van de omgeving, of om belangrijke processen te ondersteunen, zoals digitalisering en de uitvoering van taken in het sociaal domein.

En het kan dienen als een belangrijke raadgever voor de eigen portemonnee – immers, gemeenten die niet gezond zijn en door hun reserves heen zijn, wenden zich vervolgens veelal tot de inwoners. Denk aan hogere belastingen en heffingen, zoals de onroerende zaakbelasting, roerenderuimtebelasting (RRBE), rioolheffing of waterschapsbelasting.

https://denhelder.pvda.nl/nieuws/den-helder-staat-in-de-top-11-van-gemeente-met-de-beste-financiele-huishouding/

 

https://denhelder.pvda.nl/nieuws/den-helder-staat-in-de-top-11-van-gemeente-met-de-beste-financiele-huishouding/

Over het onderzoek De data is afkomstig van een grootschalig onderzoek van accountants- en advieskantoor BDO, getiteld ‘Benchmark Nederlandse gemeenten’. Het onderzoek beoordeelt de financiële gezondheid van alle Nederlandse gemeenten, en kijkt naar vijf financiële kengetallen: solvabiliteit, netto/gecorrigeerde schuldquote, grondexploitatie, structurele exploitatieruimte, belastingcapaciteit en de jaarlijkse gemeentelijke begroting.

Solvabiliteit is de mate waarin een gemeente in staat is om aan haar financiële verplichtingen te voldoen. Deze wordt berekend op basis van het eigen vermogen en de totale bezittingen van de gemeente. Hoe hoger de solvabiliteit, des te groter de buffer die gemeenten hebben om tegenvallers op te vangen.

De netto schuldquote geeft inzicht in het niveau van de gemeentelijke schuldenlast ten opzichte van de totale baten. Het geeft een indicatie van de mate waarin de rentelasten en de aflossingen op de exploitatie drukken. Een laag percentage is veelal gunstig.

Het kengetal grondexploitatie geeft aan hoe groot de waarde van de grond is ten opzichte van de baten. Hoe minder grond een gemeente verkoopt, hoe hoger de grondpositie en hoe hoger de boekwaarde. De boekwaarde van de voorraden grond moet tenslotte worden terugverdiend door verkoop.

Structurele exploitatieruimte: hoe worden middelen besteed? Dit cijfer helpt mee om te beoordelen welke ruimte een gemeente heeft om de eigen lasten te dragen, of welke stijging van de baten of daling van de lasten daarvoor nodig is. Met name de toekomstverwachtingen komen hierbij in beeld.

De belastingcapaciteit geeft inzicht in hoe de belastingdruk in de gemeente zich verhoudt tot het landelijk gemiddelde. Als dit percentage laag is, betekent het dat de gemeente meer inkomsten uit belastingen zou kunnen verwerven. Of dit wel of niet gebeurt, is een beleidskeuze.

Het bericht Den Helder staat in de top 11 van gemeente met de beste financiële huishouding verscheen eerst op PvdA Den Helder.