Belangrijk kader voor deze rapportage is het document “Meedoen ! Nota armoedebeleid gemeente Den Helder 2017 – 2020“. Als het gaat om armoedebestrijding is schuld hulpverlening en als onderdeel daarvan de (beschermings)bewindvoering een essentieel onderdeel.

Het onderdeel schuldhulpverlening werd uitgewerkt in een rapport “Schulden? Samen investeren in innovatieve oplossingen – Beleidsplan Schulddienstverlening Den Helder 2018 – 2021” en in het Uitvoeringsplan Schuldhulpverlening “De cirkel is rond !“.

Dit rapport is een onderdeel van dit uitvoeringsplan. Rapportage bewindvoering in Den Helder Definitief_1 juli 2020

In 2017 heeft bureau KokxDeVoogd op verzoek van de gemeente Den Helder een onderzoek uitgevoerd naar de bewindvoering. De vraagstelling was; 1. Kan de gemeente de bewindvoering (beschermingsbewind, mentorschap en curatele) het beste intern of extern organiseren. 2. Welke alternatieven voor bewindvoering kan de gemeente bieden.

In 2017 was echter niet duidelijk in hoeverre de in dat rapport genoemde alternatieven juridisch houdbaar waren. Er liepen toen nog enkele procedures. In 2020 is KokxDeVoogd, gelet op de wens om de zelfredzaamheid van inwoners op met betrekking tot hun financiën te bevorderen en de sterk gestegen kosten van bijzondere bijstand voor bewindvoering, gevraagd om dit rapport uit 2017 te actualiseren. Die rapportage is ter kennis gebracht van het college.

Het college heeft besloten om de belangrijkste aanbevelingen van dit rapport nl. de punten 6.3.1. en 6.3.2.over te nemen. a. Investeren in de relatie met bewindvoerders door in te zetten op het sluiten van convenanten en b. Investeren in de relatie met de Rechtbank om eerder in het proces van onder bewindstelling betrokken worden

Het beoogd resultaat is te investeren in de relatie met de bewindvoerders om als gemeente samen met de bewindvoeders de bewindvoering op een adequate en effectieve manier te organiseren en door het afsluiten van convenanten de kwaliteit van deze dienstverlening te borgen.

Door te investeren in de relatie met de Rechtbank wordt inzichtelijk gemaakt wat de gemeente allemaal kan doen en doet rondom schuldhulpverlening. Hert doel is om een ingang te krijgen om eerder in het proces, namelijk voordat de bewindvoering wordt uitgesproken, mogelijk een advies te kunnen geven over alternatieven waardoor tijd en kosten bespaard kunnen worden.

Het Sociaal Domein gaat er van uit dat inwoners zo veel en zo lang mogelijk zelfredzaam zijn en blijven. Onder die zelfredzaamheid valt ook het zelf beheren van hun financiën. Het aantal mensen dat onder bewind staat, en daarmee ook de kosten van bewindvoering die uit de bijzondere bijstand vergoed worden, zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Het is daarom van belang om eerder in het proces van onder bewindstelling door de Rechtbank betrokken te worden zodat daar waar mogelijk onder bewindstellingen voorkomen kunnen worden en volstaan kan worden met een lichtere, en dus ook goedkopere vorm van ondersteuning m.b.t. het beheer van de financiën.

Dit sluit aan bij de wens om mensen zo veel mogelijk zelfredzaam te laten zijn en niet afhankelijk van een bewindvoerder en te voorkomen dat mensen onder bewind worden gesteld terwijl volstaan zou kunnen worden met een lichtere vorm van ondersteuning in het beheer van hun financiën. Hierdoor zal op termijn ook het beroep dat voor deze voorziening wordt gedaan op gemeenschapsgeld. De PvdA fractie heeft zich positief uitgesproken.

Het bericht Beschermingsbewind afbouwen verscheen eerst op PvdA Den Helder.