De fracties van Deventer Sociaal en GroenLinks stellen schriftelijke vragen aan het college over circusvoorstellingen en andere optredens met dieren. Aanleiding voor de schriftelijke vragen zijn berichten in de Stentor over de komst van Circus Bolalou naar Deventer en de gehonoreerde vergunningsaanvraag om tien voorstellingen te geven. Deze berichten hebben ons enigszins verbaasd. De komst van circussen naar Deventer juichen we van harte toe, maar dan wel zonder het gebruik van dieren. Dit geldt wat ons betreft ook voor andere optredens met dieren. Wij willen dat in Deventer dergelijke evenementenvergunningen uitsluitend worden afgegeven voor optredens zonder dieren. Ook moet er duidelijk beleid komen, hoe wij binnen onze gemeentegrenzen controleren op eerbiediging van de intrinsieke waarde van een dier en het dierenwelzijn. De intrinsieke waarde van een dier dient voorop te staan bij afgifte van een evenementenvergunning en niet het amusementsgehalte voor publiek!

Vermaak kan ook zonder gebruik van dieren

Wij vinden het gebruik van dieren, of het nu gaat om wilde (zoog)dieren of andere soorten, louter ter vermaak van publiek tijdens evenementen toch echt passé. Voor een geslaagde circusvoorstelling is het niet noodzakelijk om optredens met dieren te hebben en er bestaan tal van goede voorbeelden zonder: Circus FLicFlac, Circus Ronaldo, Circus Caprioli, Circus Baroque. Zij maken geen gebruik van dieren bij het uitvoeren van de acts en hebben toch jarenlang succes hebben bij het grote publiek. Deze circussen bewijzen dat creativiteit, innovatie en artistieke keuzes zorgen voor een geslaagde act.

Dierenwelzijn first! Dierenwelzijn en niet het amusementsgehalte, moet wat ons betreft voorop staan bij het afgeven van vergunningen voor evenementen. Het is immers niet uitgesloten dat bij gebruik van andere dieren, dan wilde (zoog)dieren, er geen sprake kan zijn van het in geding komen van gezondheid- en welzijnseisen veroorzaakt door huisvesting, transport, training, voorstelling etc.

Halla Baher, raadslid voor GroenLinks : 

‘Als het gebruik van dieren voor acts onderdeel uitmaakt van een verdienmodel, dan staat het genereren van inkomsten voorop en niet het welzijn van deze dieren. Dat is een kwalijke zaak’.

Intrinsieke waarde en de borging ervan in gemeentelijk beleid Wij zijn dan ook zeer content met de expliciete erkenning van de intrinsieke waarde van een dier. Een dier is geen gebruiksvoorwerp of amusementsmateriaal, maar een levend wezen met rechten. Wij vinden dat als je de intrinsieke waarde van het dier erkent, je ook voor ieder dier afzonderlijk moet bekijken of er geen sprake is van in het geding komen van het welzijn. Dat is ook wat de wet voorschrijft. Het is ons alleen onduidelijk hoe dit op gemeentelijk niveau is verankerd in beleid en besluiten.

‘We hadden verwacht dat het college de strekking van de motie Circussen met wilde dieren zou volgen en daarom ook dus geen toestemming meer zou verlenen aan circussen met wilde dieren. Helaas is dat nu wel gebeurd’.

Streven Wij zien het liefst dat in Deventer uitsluitend circussen worden toegestaan, die zonder dieren werken. Als dieren, niet zijnde wilde (zoog)dieren, toch worden gebruikt bij circussen en/of andere evenementen, dan dient er actief gecontroleerd te worden op het welzijn van deze dieren naar de vereisten van artikel 1.3 Wet dieren.

De fracties hebben vragen gesteld aan het college (zie bijlage) en verwacten dat deze binnen 3 weken worden beantwoord.