Onze fractie heeft het college verzocht om het maaibeleid in Deventer aan te passen zodat bloeiende bermen langer kunnen worden gebruikt door onder meer insecten. Dit om de biodiversiteit in onze gemeente te stimuleren, en ons kleine steentje bij te dragen aan het behoud van de miljoenen insectensoorten op onze aarde, die van vitaal belang zijn voor ons voortbestaan. Op 23 mei hebben we daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Op 6 mei 2019 verscheen een onderzoeksrapport van de Verenigde Naties waaruit blijkt dat een miljoen planten-en diersoorten wereldwijd dreigen uit te sterven. Als dit echt gebeurt, is dat desastreus voor ál het leven op aarde, waardoor ook wij als mens de gevolgen zullen voelen. Wij als GroenLinks willen, hoe klein onze gemeente ook mag zijn op wereldschaal, zorgen dat onder andere insecten een goede leefomgeving kunnen hebben in Deventer. We hebben onze ogen vooral gericht op de vele bermen met wilde bloemen en planten, die nu regelmatig netjes gemaaid worden. Dit mag er dan mooi uit zien, voor dier en plant is dit een stuk minder. Daarom vragen wij of  er een aangepast maaibeleid kan worden ingevoerd, zodat de natuur langer zijn gang kan gaan op deze stukjes ongebruikte grond. Als voorbeeld zien wij de gemeente Haarlem, die recentelijk maaibeleid heeft ingevoerd waarbij de eerste maaibeurt pas in de tweede helft van mei plaatsvindt. Ook wij willen naar een meer ecologisch maaibeleid. Daarnaast zijn wij ook benieuwd hoe het college van Deventer de biodiversiteit in onze gemeente verder wil helpen.

Lees hier onze ingediende schriftelijke vragen.

De vragen zijn deels een vervolg op eerdere vragen (januari 2018) en antwoorden van het college over bermgebruik in het buitengebied ("landjepik" ivm mestfraude)