Tijdens de raadsvergadering van woensdag 29-05-2019 heeft Pieter Herngreen namens de fractie de volgende woordvoering ingebracht:

Voorzitter,

Met het voorstel voor de preventieagenda verslaving geeft het college een goede invulling van gezondheidsbeleid zoals een gemeente dat kan uitvoeren. De aanpak is gericht op het terugdringen van alcoholgebruik onder met name jongeren en daarnaast ook op het rookvrij maken van de stad. Het valt wel op dat de prioriteiten voor de preventiethema’s in het raadsvoorstel een beperking zijn ten opzichte van de doelstellingen in de agenda zelf, waarin ook drugsgebruik en andere vormen van verslaving zijn opgenomen. En laten we niet vergeten dat lachgas een opkomend probleem is. We begrijpen dat voor de nu komende periode de speerpunten zijn bepaald en dat de andere onderdelen van de agenda, zoals tegengaan van drugs- en gokverslaving later aan de orde komen.

We verwachten veel van de aanpak door de breedte van het pakket interventies, waarin educatie, regelgeving en voorlichting samengaan. De wisselwerking tussen omgeving en individueel gedrag komt daarbij aan bod, en dat is belangrijk. Denken we aan jongeren, dat gaat het om ouders, onderwijs en de sportclub. Denken wij aan ouderen, dan is de focus wat minder duidelijk. Tijdens de beeldvormende raad is terecht de aandacht voor dit aspect gevraagd, bijvoorbeeld waar het gaat om eenzaamheid onder ouderen en problematisch alcoholgebruik.

Voorzitter, we vinden het van belang inzicht te hebben in de bijdragen die de verschillende verbonden partijen en instellingen aan het programma zullen leveren. Doordat het programma inspeelt op verschillende factoren zoals gedrag, de rol van regels en handhaving, moet er samenhang zijn in de onderscheiden acties. Het voorstel gaat uit van bekostiging uit lopende budgetten, maar niet duidelijk is of er specifieke financiering van gerichte acties in dit pakket zit. Het zou goed zijn als niet alleen de concrete resultaten in termen van veranderd alcoholgebruik en minder beginnen met roken in de voortgangsverslagen zijn terug te vinden, maar er ook inzicht komt in de vraag of de middelen de komende jaren toereikend zijn.