D66 heeft met waardering kennis genomen van de begroting. Hoewel wij niet meer in de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn, geven wij hierbij toch onze algemene beschouwing. Toen we in deze periode begonnen met de ‘Agenda voor de toekomst’ wisten we dat er veel gerealiseerd zou moeten worden onder buitengewoon lastige omstandigheden. Daarmee doelen wij op de vele verplichtingen en bezuinigingen die het rijk ons in de afgelopen jaren heeft opgelegd. Er is hard gewerkt.

Succes is niet alleen een kwestie van hard werken. Succes is ook onder lastige omstandigheden je kansen pakken. Dat is wat D66 betreft in de afgelopen tijd in de gemeente Doetinchem gebeurd. De betrokkenheid van inwoners is in de laatste jaren vergroot. Daarom vinden wij het zo mooi om op de voorzijde van de begroting enkele concrete voorbeelden daarvan te zien. Wij zien dat sport de inwoners verbindt, wij zien de herinrichting van de stationsomgeving en de verbinding van de Oude IJssel met de binnenstad. Veel inwoners hebben meegedacht.

Als het aan D66 ligt, steken we in de komende tijd opnieuw nadrukkelijk in op deze kansen. Er zijn, mede ook door initiatieven van inwoners, prachtige gebouwen voor onderwijs, kinderopvang en buurtwerk. In de komende tijd gaat het er om wat die gebouwen voor de gemeenschap gaan betekenen. Dat vraagt inzet. Het past bij de visie van D66 op het voorkomen van eventuele problemen. Wanneer we vroeg beginnen met educatie en dicht bij mensen ondersteuning bieden, dan vergroot dat de kansen voor onze inwoners. Wij verwachten veel van onze jeugd.

Wij vinden het belangrijk dat er werk is voor onze inwoners. Daarom ondersteunen we initiatieven van ondernemers. Wij willen ruimte bieden aan innovatieve ideeën. Enthousiast zijn we over de ontwikkeling van het jongerenhotel bij het station van Doetinchem en de ontwikkeling van de dorpskern van Wehl. Een aantrekkelijk verenigingsleven en een ruim en rijk cultureel aanbod is voor D66 voorwaarde voor een toekomstgerichte gemeente. Wij ondersteunen de ontwikkeling van een duurzame culturele basisinfrastructuur en kijken daarbij vooral naar de verrijking van het aanbod voor onze inwoners.

Duurzaamheid is wat D66 betreft geen vrijblijvend thema en wij willen dat Doetinchem daarin voorop loopt. Het tegenovergesteld is nu het geval en D66 wil dat dat verandert. Wij vinden dat er een flinke tand bij gezet moet worden. Dat is nodig om de ambities die wij eerder gesteld hebben wèl te gaan halen. D66 wil mogelijkheden voor extra duurzaamheidsleningen. Met een dergelijke constructie stimuleren we klimaatmaatregelen, terwijl het geld de komende jaren terugkomt.

Het laatste thema waar wij aandacht voor willen vragen betreft verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers. Wij zien dat het nog lang niet overal gelukt is om op routes waar veel ouderen met (elektrische) fietsen rijden en op routes waar kinderen zich naar school of sport verplaatsen voor veilige fiets- en wandelpaden te zorgen. Er zijn in de gemeente helaas nog veel plekken waarvan wij zien dat er meer aandacht moet zijn voor onze kwetsbare verkeersdeelnemers.

Deze begroting markeert het einde van deze raadsperiode. Op 21 maart zijn de verkiezingen. En wat er daarna gebeurt, dat is natuurlijk aan de kiezer. Wij zien mooie resultaten in de gemeente en daarbij is het, ondanks de flinke opgaven, gelukt de lasten voor de inwoners gelijk te houden en de financiële positie verder te versterken. Graag spreken wij daarom, weliswaar buiten de raadsvergadering maar op deze manier, onze waardering uit voor het college, maar vooral ook voor de vele ambtenaren die hun bijdrage hebben geleverd.