Wij zijn verheugd over de inhoud van de notitie “Wonen landelijk gebied gemeente Doetinchem”, vanwege de groene elementen die het bevat:
- Het landelijke karakter van het landelijk gebied blijft zo veel mogelijk behouden.
- Een toename van ‘verstening’ in het buitengebied wordt zo veel mogelijk beperkt en kwaliteitsverbetering van ‘bestaande stenen’ en ‘ontstening’ wordt gestimuleerd.
- De aanwezige landschaps- en natuurwaarden worden hersteld en versterkt.
Verder is het positief te noemen dat het toevoegen van woningen in het landelijk gebied geen doel op zich is, maar een middel om van betekenis te kunnen zijn voor de sociale en fysieke kwaliteit in het landelijk gebied.

 

GroenLinks maakt zich echter wel zorgen over de eventuele risico’s bij de verruimde mogelijkheden die gaan gelden voor agrariërs die stoppen met hun bedrijf. De voorliggende notitie voorziet niet in de antwoorden op de volgende vragen:

Wat gebeurt er met de percelen die horen bij een voormalig agrarisch bedrijf?

Worden deze percelen verkocht? Verpacht? Aan een buurboer? Het risico van schaalvergroting ligt op de loer.

Als we, zoals zo mooi in dit raadsvoorstel te lezen is, kiezen voor een landschappelijke inpassing, dan hoort daar ook een aantrekkelijk, maar vooral gezonde landschappelijke omgeving bij. Een omgeving met bloemen, vogels en insecten. Met houtwallen in plaats van ruilverkavelingskenmerken. Een buitengebied waar we de biodiversiteit een kans geven en door een aantrekkelijk agrarisch landschap te hebben, ook de toeristische sector van dienst kunnen zijn. Gelukkig zijn we in de regio al goed op weg met de kringloopinitiatieven, natuurinclusieve landbouw en kunstmestvrije Achterhoek en sinds kort met het Nationaal Programma Landelijk Gebied, waartoe voor de Achterhoek een pioniersrol is weggelegd, die gesubsidieerd wordt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

We weten dat dit met deze notitie niet voorlag, maar wilden toch alvast graag meegeven dat GroenLinks er een voorstander van is om de percelen in ons buitengebied met een agrarische bestemming beschikbaar te houden voor de boer met hart voor bodem, dier en natuur, kortom; voor boeren die in samenhang met de natuur hun bedrijfskeuzes maken.

Beide amendementen (ingediend door CU/SGP) konden onze goedkeuring wegdragen. Met betrekking tot het eerste denken wij dat het in de praktijk niet heel vaak zal voorkomen dat een woning bouwtechnisch niet levensloopbestendig te maken is. Ten aanzien van het tweede amendement zal de verlaging van 500 m2 naar 300m2 te slopen bebouwing meer mogelijkheden voor verdergaande sloop geven, zonder noemenswaardig meer verstening en dus een aantrekkelijker buitengebied opleveren.

Het raadsvoorstel alsmede de beide amendementen werden unaniem aangenomen.