Drie jaar geleden bracht GroenLinks diversiteitsbeleid in bij de coalitieonderhandelingen. Het werd omarmd door de overige partijen en kreeg een plek in het hoofdstuk ‘Sterke Samenleving – iedereen doet mee’ van de coalitieagenda. We zijn dan ook erg blij dat op 25 maart 2021 het plan van aanpak diversiteitsbeleid ‘Divers in Doetinchem’ is vastgesteld door de gemeenteraad.

Een diverse samenleving; waarschijnlijk zijn veel mensen daar voorstander van en vinden ze het de normaalste zaak van de wereld om elkaar te respecteren ongeacht geslacht, afkomst, geloofsovertuiging of seksuele oriëntatie. Toch heeft Groenlinks aangedrongen op gemeentelijk diversiteitsbeleid. Beleid waarmee we een inclusieve samenleving bevorderen en stimuleren dat we met elkaar in gesprek gaan over wat ons verbindt en wat ons uniek maakt. Beleid dat niet gericht is op een kleine groep mensen die actief discrimineert, maar beleid voor ons allemaal! Want weten we al voldoende of iedereen zich wel welkom en veilig voelt in onze gemeente? Hoe voel je je als vrouw in een topfunctie tussen de mannen? Als homo op een sportvereniging tussen de hetero’s? Als moslima met hoofddoek tussen niet gelovigen op een middelbare school? Als kind van kleur tijdens het Sinterklaasfeest? We weten pas of iedereen zich welkom en veilig voelt als we het gesprek met elkaar aangaan. Als we luisteren naar de mensen die discriminatie en uitsluiting ervaren en als we ons hierbij niet bezwaard of zelfs aangevallen voelen, maar gewoonweg het gevoel van de ander kunnen erkennen. Het gesprek kan leiden tot wederzijds respect en tot een samenleving waarin iedereen zichzelf mag zijn.

In het plan van aanpak diversiteitsbeleid staan vijf doelen omschreven: a. In gemeente Doetinchem mag je zijn wie je bent en hoe je wilt leven. b. We hebben respect voor elkaar, de samenleving en de wet. c. Wij geloven in een samenleving met gelijke kansen voor iedereen. d. We spreken samen over wat ons verbindt, maar ook over wat ons uniek maakt. e. We ondersteunen divers initiatief uit de samenleving.

En vijf verschillende rollen vanuit waar de gemeente activiteiten gaat ondernemen om die doelen te bereiken: a. Als communicatiekanaal; b. Als gesprekspartner voor onderwijs, maatschappelijke instellingen en werkgevers; c. Als ondersteuner van (burger)initiatief uit de samenleving; d. Als werkgever; e. Als inkoper en subsidiegever.

Tijdens het raadsdebat stond Groenlinks stil bij twee van deze rollen. Ten eerste vinden we het goed dat de gemeente initiatieven vanuit de samenleving gaat steunen en faciliteren. Diversiteitsbeleid moet aansluiten bij wat er in de samenleving speelt en niet alleen maar vanuit het gemeentehuis bedacht worden. Daarbij vindt GroenLinks wel dat we als gemeente actief moeten uitdragen dat we deze initiatieven willen steunen en we de aanvraag laagdrempelig maken.

Als tweede de rol van werkgever. GroenLinks vindt het belangrijk dat we als overheid het goede voorbeeld geven. Als we van onze inwoners verwachten dat ze respect hebben voor elkaar en in gesprek gaan met elkaar, dan moeten we dat in ons gemeentehuis ook doen en uitstralen. Wij vinden dat het personeelsbestand van onze gemeente een afspiegeling moet zijn van onze lokale samenleving. En niet alleen vanuit idealisme; dit is gewoon goed voor een organisatie! Mensen met een diverse achtergrond kijken met een diverse blik naar een situatie en dát levert beter beleid op. En wanneer het personeelsbestand een afspiegeling is van onze lokale samenleving, dan herkennen inwoners zich ook echt in de gemeente, wat de geloofwaardigheid van onze overheid versterkt.

GroenLinks wil dat bij de uitvoering van het plan van aanpak diversiteitsbeleid prioriteit gegeven wordt aan deze twee rollen. Met name een divers personeelsbestand willen we op een zo kort mogelijke termijn bereiken. We vroegen daarom aan de burgemeester of hij de urgentie van een divers personeelsbestand ziet en we vroegen de gemeenteraad om dit prioriteit te geven in de uitvoeringsagenda. Wij hoopten dat alle partijen kleur zouden bekennen en een amendement van GroenLinks en de PvdA hierover zouden steunen. De burgemeester gaf aan de urgentie te zien van een divers personeelsbestand, hij erkende wel dat het geen gemakkelijke opgave is. De meeste partijen in de gemeenteraad gaven aan een divers personeelsbestand wel belangrijk te vinden, maar het geen extra prioriteit te willen geven aangezien de burgemeester zich hier al positief over uitgesproken had.

Nu het plan van aanpak diversiteitsbeleid is vastgesteld hoopt GroenLinks dat de gemeente Doetinchem voldoende kennis en expertise binnen gaat halen om nieuwe stappen te kunnen zetten en een personeelsbestand te realiseren dat een afspiegeling is van onze lokale samenleving. Want dat is pas echt kleur bekennen!