GroenLinks heeft over de tekorten en de wachtlijsten in de jeugdzorg vragen gesteld aan de wethouder. We vinden dit onverantwoord. Hoogtijd dat de druk op Den Haag verder wordt opgevoerd, om financieel over de brug te komen. Helaas heeft niet alleen Doetinchem een miljoenen tekort op de jeugdzorg, maar is dit miljoenentekort een structureel probleem voor gemeenten in Nederland.

 

Er zijn meerdere oorzaken:

Het rijk heeft fors bezuinigd op de jeugdzorg, toen de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg werd overgedragen aan de gemeenten. Zo’n 15%. Meer kinderen met problemen gaan naar reguliere scholen in plaats van specialistisch onderwijs. Het gevolg is dat begeleiding die voorheen werd betaald uit het onderwijsbudget, nu wordt gefinancierd uit het gemeentelijk jeugdzorgbudget. Er is te simpel gedacht, dat problemen voorkomen kunnen worden, als je er maar vroeg genoeg bij bent. Er zijn kinderen die zo kwetsbaar zijn, dat ze hun leven lang problemen kunnen ondervinden. Zoals kinderen met een verstandelijke beperking, depressies of een ernstige aandachtsstoornis. Hetzelfde geldt voor de wachtlijsten. Niet alleen Doetinchem, maar ook overige gemeenten worden geconfronteerd met maandenlange wachtlijsten. Het trieste is, dat het hier veelal gaat om kinderen die accuut geholpen moeten worden. Anorexia is een levensbedreigende ziekte en het is onverantwoord dat kinderen zo lang moeten wachten. In 2017 hebben 81 kinderen zelfmoord gepleegd, omdat ze geen passende zorg kregen. https://nos.nl/…/2269390-inspectie-over-suicides-in-de-jeug…

 

Beantwoording van de schriftelijke vragen van de fractie van Groen Links aan het college die betrekking hebben op de jeugdzorg.

 

Vragen

Wat zijn momenteel de financiële tekorten op de jeugdzorg voor de gemeente Doetinchem? Zijn er op dit moment wachtlijsten,zo ja hoe lang zijn deze wachtlijsten, in het bijzonder voor jongeren die hoogspecialistische hulp nodig hebben?

Beantwoording

In de informatieve raadsbijeenkomst van 13 december jl. hebben wij uw raad geïnformeerd over de stand van zaken aangaande de besteding van budgetten in het sociaal domein. Het saldo voor de taakvelden 6.72 (maatwerkdienstverlening 18-) en 6.82 (geëscaleerde zorg 18-) bedroeg op dat moment €4,2 mln. negatief. Bij het verschijnen van de Jaarrekening 2018 informeren wij uw raad over de definitieve resultaten. Het is ons niet geheel duidelijk wat u bedoelt met ‘hoogspecialistische hulp’. Als we naar het inkoopdocument kijken waar ook Buurtplein in de uitvoering mee werkt zijn het de producten in perceel 4: Jeugdhulp met verblijf en jeugdhulp crisis en perceel 6: Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg.

2.1 Algemeen Wanneer er wachtlijsten zijn bij een betreffende aanbieder wordt door de jeugd-en gezinswerker (JGW’er) met het gezin afgewogen of er voor een andere aanbieder gekozen wordt of wacht op de organisatie van voorkeur (meestal heeft dit met het specialisme van de organisatie te maken). Soms wordt in overleg met ouders overbruggende ondersteuning ingezet (bijv. huidige ondersteuning verlengen in afwachting van start juiste vervolgvoorziening).

2.2 Informatie over proces van melding tot inzet specialistische hulp Het is afhankelijk van de situatie hoe lang het duurt om van melding tot inzet van specialistische hulp te komen. Hieronder een paar scenario’s

De hulpvraag wordt voorliggend of door inzet JGW’er opgelost. Het is vrij snel duidelijk dat en welke maatwerkvoorziening nodig is, maar er is een wachtlijst bij de betreffende aanbieder (zie onder algemeen). De JGW’er ondersteunt het gezin en er wordt na een aantal maanden besloten dat er toch een maatwerkvoorziening nodig is. Dan gaat er uiteraard meer tijd overheen. Het is snel duidelijk dat er een maatwerkvoorziening nodig is, wie dit kan bieden en er is geen wachtlijst (4-8 weken).

2.3 Wachtlijsten ‘hoogspecialistische hulp’ Perceel 4 Jeugdhulp met verblijf en jeugdhulp crisis Hier vallen behandeling met verblijf, 24-uurs pleegzorg, gezinshuiszorg, crisis ambulant, crisis bed, terreinvoorziening etc. onder. Qua wachtlijsten is dit heel wisselend per organisatie omdat hier verschillende typen hulp ondervallen. Soms kan het heel snel als dit noodzakelijk is (bij spoed en via machtiging vrijwillig gesloten plaatsing via rechtbank) maar vaak duurt het ook langer 2-6 maanden (pleegzorg, gezinshuizen). Bij jeugdhulp met verblijf is de matching met de betreffende verblijfplaats erg belangrijk.

Perceel 6 Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg Wordt veelal ingezet voor diagnostiek + aanvullend behandeling zoals EMDR, cognitieve gedragstherapie. Veel organisaties voor diagnostiek en behandeling hebben gemiddeld 8-12 weken wachttijd. Er zijn ook organisaties met langere wachtlijsten (4-6 maanden). Dit zijn vooral de specialistische organisaties die zich richten op een bepaalde problematiek zoals autisme of hechtingsproblematiek (vb zijn Autimaat, Melody PsyCareen GGnet).