De gifvaten in Doetinchem hebben al veel stof doen opwaaien. GroenLinks trok in 2019 aan de bel en dat heeft tot resultaat geleid: de ruim 1300 vaten met PFOS houdend blusschuim van Rutgers Milieu zijn inmiddels opgeruimd; het blusschuim zit opgeslagen in lekvrije silo’s, de plastic vaten zijn vernietigd. De afgelopen maanden is onafhankelijk onderzoek gedaan naar de oorzaken hoe het heeft kunnen gebeuren dat Rutgers Milieu een dergelijke hoeveelheid vaten met blusschuim heeft kunnen opslaan en waarom dat zolang onopgemerkt heeft kunnen plaatsvinden. Gisteren is het onderzoeksrapport aan de gemeenteraad gepresenteerd.

De gemeenteraad kan zich er tijdens de eerstvolgende raadsvergadering over uitspreken. De conclusie is, wat de fractie van GroenLinks betreft, helder: de wijze waarop milieuhandhaving is georganiseerd werkt belemmerend op strikte handhaving. Dat moet robuuster! Bovendien wordt er nu geld verdiend aan het inzamelen van afval, GroenLinks wil dat de financiële prikkel verschuift naar de verwerking van afval.

De fractie van GroenLinks Doetinchem ziet dat de in 2013 opgerichte Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) om verschillende redenen haar taak om milieudelicten te handhaven niet goed heeft kunnen uitvoeren. Wij vinden dat het belang om volksgezondheid en ons milieu goed te beschermen serieuze stappen vraagt. De gemeenteraad en het college moeten kritisch kijken naar de huidige werkwijze van de ODA ten aanzien van afvalbedrijven, haar financiering en haar mogelijkheden om overtreders van milieuwetgeving aan te pakken. Naast de conclusies uit het onderzoek over Rutgers Milieu moet hierbij ook gekeken worden naar de aanbevelingen uit het rapport “Om de leefomgeving, Omgevingsdiensten als gangmaker voor het bestuur” dat begin maart 2021 door de commissie van Aartsen werd gepresenteerd. De problemen rondom milieuhandhaving blijken namelijk veel breder dan Rutgers Milieu en de Omgevingsdienst Achterhoek.

Bij de oprichting van de ODA was GroenLinks blij dat milieuhandhaving op afstand werd gezet. Het was de bedoeling om ‘oude jongens krentenbrood netwerken’ in bestuurlijke kringen te voorkomen ten voordele van het milieu. Nu zien we dat te veel afstand van onze gemeente gaten laat ontstaan. Het is nodig een juiste balans te creëren tussen scherpte op handhaving en duidelijke rollen van gemeente, provincie en omgevingsdienst.

Dat is dan ook de inzet van GroenLinks Doetinchem in de bespreking van het rapport in de gemeenteraad. We verwachten dat het belang van milieuhandhaving en volksgezondheid verbindend werkt tussen partijen en dat we samen tot een sluitende aanpak van milieudelicten zullen komen.

De aantijging die Karen Kamps afgelopen oktober deed in de richting van wethouder Langeveld wordt niet bevestigd in het onderzoeksrapport.