Wij geloven in de Drechtsteden. Wij geloven dat we samen sterker staan. Wij geloven dat we ruimtelijk-economisch volledig met elkaar verweven zijn. De bestuurlijke en geografische grenzen van gemeenten, maken dat wij ons ruimtelijk-economisch potentieel niet benutten en daar hebben inwoners van de hele regio last van. Daarom zetten wij ons al jaren in voor een herindeling en dat blijven wij doen!

Op het sociaal domein plukken we de vruchten van de samenwerking, maar ruimtelijk-economisch hebben we een probleem. We stellen schitterende visies vast, maar aangekomen in de eigen gemeenteraden trekken we ons er niets van aan. Wat maakt dat het op het sociaal domein wel lukt en op het ruimtelijk-economisch domein niet? Simpel: op het sociaal domein hebben we bevoegdheden, geld en menskracht overgedragen. De regio is daar geen tandeloze tijger.

Onze insteek is simpel: Organiseer het ruimtelijk-economisch domein hetzelfde. Breng bevoegdheden, geld en menskracht over. Overeenkomstig het advies van Berenschot. Het probleem is dat hier geen enkel draagvlak voor was: Wat zouden lokale gemeenteraden in dit geval nog doen? Is een vraag die ons veel is gesteld is. Niet zoveel is ons antwoord dan, maar voor wie is dat erg… Voor lokale raadsleden en wethouders of voor onze inwoners?

Berenschot bood een alternatieve optie, die alleen in gang mocht worden gezet als er geen meerderheid is die de samenwerking fatsoenlijk wil organiseren: Bouw de samenwerking dan af en regel het in de eigen gemeente. Deze optie ligt vandaag voor. Een optie die ons pijn doet, omdat we een stap afzetten van ons lonkend perspectief, de Drechtstad.

Tegelijkertijd moeten we vooruit. De ambiguïteit van nu moet uit de samenwerking om te zorgen dat we ruimtelijk-economisch vooruitkomen. Het voorliggende voorstel zorgt daarvoor en we hebben pijnlijk moeten constateren dat voor de echte oplossing. Het overdragen van bevoegdheden, geld en menskracht of een herindeling geen draagvlak is. We zullen het geamendeerde voorstel na lang wikken en wegen dus steunen, niet van harte maar als enige haalbare optie is op dit moment.

We dienen samen met GroenLinks een motie in om te borgen dat na twee jaar wordt geëvalueerd en getoetst of er draagvlak is voor scenario 2 van Berenschot.Daarnaast dienen we een amendement mede in, waarmee we borgen dat we in de Drechtraad in gesprek kunnen over gezamenlijke ruimtelijk-economische ambities.