Op de Algemene Leden Vergadering van7 april zijn er enkele voorstellen gedaan voor potentiële acties. Dit zijn geen protestacties, maar onderwerpen die op het moment spelen en waar, in de toekomst, een specifiekere actie aan gekoppeld kan worden. Omdat er bij elke actie nieuwe vragen opduiken en omdat het organiseren van acties tijd kost zijn er ‘actievergaderingen’ in het leven geroepen. Deze vergaderingen zullen elke eerste vrijdag van de maand plaatsvinden. Tijdens deze vergaderingen houden wij elkaar op de hoogte van de ontwikkelingen binnen elk actieonderwerp, omdat elk actieonderwerp verschillende thema’s (sociale zekerheid, vervoer, klimaat, huisvesting etc) omvat. Zo kunnen wij elkaar ondersteunen om gezamenlijke acties op te zetten waar dat direct relevant is. Hieronder een overzicht van de actievoorstellen waar wij ons als afdeling nu verder in verdiepen. De volgorde zegt overigens niets over wat prioriteit heeft.

 

Beter Bereikbaar Wageningen

Er wordt al jaren geprobeerd om wat te doen aan het knelpunt tussen de rotonde bij de Diedenweg/Mansholtlaan. Door Gemeente en Provincie is er een nieuw plan gemaakt;

Beter Bereikbaar Wageningen’. Deze actie kijkt naar de impact voor natuur en omwonenden in combinatie met de transparantie van de uitvoering van dit plan. Bijvoorbeeld: het plan lijkt meer iets voor verkeersdeskundigen, maar ook, past het plan nog wel bij de huidige situatie waarin bijvoorbeeld meer mensen thuis werken? De SP geeft een voorkeur aan investeringen in het openbaar vervoer in plaatst van het autoverkeer te stimuleren.

 

Zonnepanelen

De SP ondersteunt de ambities van Wageningen Klimaatneutraal, maar ziet dit als een inspannings- en niet als een resultaatsverplichting. Als onderdeel van deze inspanning constateren wij dat er mensen zijn die zonnepanelen willen installeren maar de kosten niet geheel kunnen opbrengen. Deze actie kijkt naar de rol van de gemeente en verhuurders bij het stimuleren van de aanleg van zonnepanelen. In Wageningen is er bijvoorbeeld het Energieloket. Hier kan je een afspraak maken met een energie coach. Ook blijkt er een mogelijkheid te zijn voor huurders van de Woningstichting om subsidie te krijgen voor zonnepanelen. Maar wat is de situatie in Ede?

 

Sociale huisvesting

In Wageningen en in Ede is er vooral behoefte aan goedkopere woningen. Met name in Ede, zo constateren wij op het moment, is er veel te weinig gebouwd voor sociale huisvesting. Het lijkt erop dat Woonstede liever woningen verkoopt dan verhuurt. Deze actie kijkt naar de toekomstplannen met betrekking tot sociale huisvesting en de inspraak hierover.

 

(Energie)armoedebeleid

Er wordt veel gesproken over de bestrijding van energie-armoede sinds de enorme stijging van de energieprijzen. Deze actie gaat over het armoedebeleid in de gemeente; dit is niet nieuw, maar hoe staat het ervoor? De actie kijkt met name naar het verloopt van de uitvoering van het energiearmoede-beleid in Wageningen. Door contacten te leggen en onderhouden met andere organisaties en door informatie over procedures en beleid te delen hopen wij een brug te vormen in het armoedebeleid in Wageningen.

 

Contact

Heb je ook een onderwerp voor de afdeling, of wil je deelnemen aan een bovengenoemde actievoorstel? Mail dan naar wageningen@sp.nl of kom langs op de volgende actievergadering. Wij komen elke eerste vrijdag van de maand bij elkaar.