GroenLinks is erg blij met de warmtevisie die wethouder Rik Thijs heeft laten opstellen. De warmtevisie bevat plannen om voor 2050 ruim 110.000 woningen aardgasvrij te maken. Met nog 30 jaar te gaan kan het lijken alsof er tijd genoeg is om Eindhoven van het gas te halen. Toch drukte GroenLinks gisteren iedereen op het hart om nu al flink aan de slag te gaan. Met 108 buurten die van het gas af moeten is er namelijk nog genoeg werk te doen!

Voor GroenLinks zijn er een aantal punten die belangrijk zijn voor de warmtetransitie. Zo moeten de alternatieven voor aardgas zo duurzaam mogelijk zijn. Dit houdt in dat ze naast weinig CO2-uitstoot ook weinig andere nadelen hebben. Kernenergie is bijvoorbeeld geen optie vanwege radioactief afval. Biomassa kan voorlopig nog als tijdelijke oplossing, maar alleen als het om snoeihout gaat.

Van het aardgas af is voor iedereen belangrijk. Dus moeten we ook zorgen dat we allemaal mee kunnen doen. Daar hoort volgens GroenLinks duidelijkheid en goede communicatie zeker bij. Bewoners en bedrijven moeten op de hoogte worden gebracht welke alternatieven voor aardgas bestaan, en wat dat voor hen betekent. Ook willen wij dat het voor bewoners duidelijk wordt wat de gemeente en andere partijen zoals woningcorporaties, netbeheerders en energieleveranciers voor hen kunnen betekenen.

Een warmtetransitie voor iedereen betekent ook dat iedereen financieel mee kan doen. Woningcorporaties kunnen daarin een positieve rol spelen. Door duurzame investeringen te doen kunnen bewoners de energierekening fors zien dalen. Ook bewoners met een kleinere portemonnee moeten mee kunnen doen. Daarin kunnen energiebesparingsleningen een rol spelen. De afgelopen jaren lijken deze leningen hun nut al te hebben bewezen: er wordt volop gebruik van gemaakt. En vaak is de besparing op de energierekening een stuk lager dan de aflossing van de lening.

Gisteravond heeft GroenLinks deze wensen in de gemeenteraad ingebracht. De punten worden door de wethouder meegenomen in de ontwikkeling van de warmtetransitie. Op naar een duurzame toekomst!

Lees hier de volledige warmtevisie.