https://emmen.christenunie.nl/k/n6048/news/view/1276137/45896/Raadszaal Emmen

In maart heeft de ChristenUnie voor het eerst tegen een begrotingsvoorstel van de gemeente gestemd. 

De afgelopen periode bleek dat de gemeente Emmen niet genoeg geld heeft om de plannen uit te voeren die op de begroting staan. Tijdens de begrotingsvergadering in 2018 is daarom door de raad aan het college gevraagd een nieuw begrotingsplan op te stellen. Over deze plannen is tijdens de vergadering van 28 maart gesproken. De plannen van het college kunt u hier lezen (bij de B-stukken, punt 3).

Hieronder de reactie van de ChristenUnie hierop. We zijn van mening dat in het begrotingsvoorstel de prioriteiten niet goed liggen en dat er op de verkeerde punten bezuinigd wordt. 

Mijnheer de Voorzitter,

Wat is er toch aan de hand met onze begroting, onze gemeentefinanciën. Wanneer je de stand van zaken na de begrotingsbehandeling van november jongstleden beschouwt, een begrotingsbehandeling die - eufemistisch gezegd door de insteek van het college - niet bepaald de schoonheidsprijs verdiende, wanneer je dus die eindstand voor ogen neemt en dan nu kijkt wat er van over is dik drie maand later? De CU fractie krijgt er een unheimisch gevoel van. Oplopend naar 2022 is het effect van alle ontwikkelingen, of het nu autonome zaken zijn of college besluiten, ruim 13 miljoen negatief. De jaarschijf 2023 lijkt dan wat lucht te brengen, maar die stoelt zo ongeveer helemaal op een verhoging van de uitkering uit het gemeentefonds van dik 5 miljoen. Daarnaast, dat is relatief nog zo ver weg, wat komt er intussen nog weer meer op ons af als het gaat om posten die de begroting neerwaarts beïnvloeden?! En dan de vele PM posten van zaken die het college al wel benoemd maar nog niet op geld zet. Komt er wel aan als je niks doet. Ook zijn er diverse begrotingsposten die nu worden opgenomen maar waarvan allang bekend was of zou kunnen zijn dat die er waren of aan zaten te komen. Dat is bijna onvoorstelbaar. Waar wij ook niet tegen kunnen is het weer voor enkele tonnen vinden van posten die eigenlijk al vrij waren gevallen maar onontdekt voort sluimerend gebruikt konden worden vanuit de lopende begroting.

Voorzitter, er moet strenger en strakker gestuurd worden, maar dan wel op een inhoudelijk fundament van gedegen keuzes, die de samenleving overeind houden en als het kan verstevigen. Daar moet wat ons betreft zoveel mogelijk de prioriteit liggen.

In plaats van het Voortgezet Onderwijs veld in verwarring achter te laten door de nieuwbouw Esdal vakcollege uit te stellen nadat we eerst zelf dit hebben gestimuleerd, In plaats van weer bezuinigen op de bibliotheek die nota bene meehelpt tegen laaggeletterdheid, in plaats van bezuinigen op het voorliggend veld wat op langere termijn juist extra lastendruk zal gaan opleveren door duurdere inzet van hulp en begeleiding bij problemen die anders in het voorliggend veld waren gesignaleerd en afgevangen, in plaats van een ieniemienie bezuiniging van € 20.000 op de Cocon die enorm veel onrust brengt bij de circa 500 ouderen die daar gebruik van maken en dat is echt geen luxe, in plaats van bezuinigen op de Kunstbeweging die bezig is Emmen van onderaf weer een Kunst en cultuursmoel te geven, nota bene daar waar na het omvallen van CQ met een grote greep in de cultuurbegroting zo’n 7 ton is bezuinigd op de culturele infrastructuur. Dat is nog lang niet weer hersteld laat staan optimaal, In plaats van voor grote onrust te zorgen bij de gebruikers van De Tussenstee door een bezuiniging vanwege sluiting per 1-1-2020 in te boeken terwijl er nog geen zicht is op iets nieuws, met ‘en passent’ dus ook een financieel risico van i.i.g. € 70.000, In plaats van de onrust over ontwikkelingen rond wassen en strijken bij vooral hulpbehoevende ouderen

Voorzitter, onder meer de fysieke omgeving is in tijden van nood minder van belang wat de ChristenUnie fractie betreft. Dus als het aan ons ligt dan doen we het de komende jaren maar even wat rustiger aan met zaken als bijvoorbeeld het halen van CROW norm. Even zwart/wit gezegd: straks zijn we tevreden over het onderhoud maar loopt het sociaal domein helemaal uit de hand door onrust, problemen en steeds verder oplopende tekorten. Daarnaast blijven we er op hameren de begroting toch maar eens helemaal en heel kritisch van onderaf opnieuw op te gaan bouwen zonder meteen extern te bezuinigen. Dan komen er vast nog meer posten tevoorschijn die niet of maar deels gebruikt worden. En dan de enorme post overhead. Wat valt daar wel niet allemaal onder. Zou dat niet eens heel kritisch beschouwd kunnen worden? Daar zitten bijvoorbeeld mogelijke dubbelingen in met begrotingslaagjes op de diverse programma onderdelen.

Voorzitter, u hoort het wel, de CU fractie is niet tevreden. Als we ons dan ook nog eens beseffen dat onze vermogenspositie zwak is en het materieel evenwicht dun en wellicht zelfs wankel, dat van het voorgenomen investeringsplan maar een heel beperkt deel gerealiseerd kan worden, dan stemt ons dat droevig. Is het ons dan werkelijk allemaal overkomen en zagen we het niet aankomen? Dat kan toch niet waar zijn? Dat kun je zeker niet afdoen door op Wildlands te wijzen! Om maar iets te nomen: de laatste jaren is telkens de lopende begroting ad hoc sluitend gemaakt met een forse greep in de reserve pot en programma’s liepen te gemakkelijk uit de pas op het budget.

Omdat ons dit alles overziend dus zeer ontevreden stemt, overwegen wij voor het eerst in ons bestaan tegen de voorgestelde, bijgestelde begrotingsopzet te stemmen.