Het station Emmen-Zuid, de fietsenkelder in Emmen én het nieuwe kaderplan ‘Van Afval naar Grondstof’. D66 Emmen heeft tijdens de raadscommissievergadering Wonen & Ruimte van 8 maart 2021 de nodige vragen gesteld en kritische opmerkingen geplaatst. Lees hieronder de hele bijdrage van D66-commissielid Natasja de Graaf:

“Station Emmen-Zuid Ik heb het originele plan opgevraagd wat in 2017 in de Raad is behandeld. Hier wordt gesproken over een lift. Ergens is besloten deze dus niet meer te gaan realiseren. Dit roept nog een aantal vragen op:

Waar en wanneer is er besloten geen lift meer te realiseren?

Voldoet het huidige plan van twee hellingbanen aan de eisen voor een toegankelijk station voor mindervaliden?

Fietsenkelder We zijn erg blij dat de gesprekken over het openhouden van de fietsenkelder goed zijn verlopen en hopen hier snel verder van op de hoogte te worden gesteld. Toch hebben we nog wat vragen over de fietsenkelder. Het is ons opgevallen dat de fietsenkelder dit jaar nog niet geopend is geweest. Zowel online als bij de fietsenkelder zelf staat nergens aangegeven waarom de fietsenkelder gesloten is en wanneer deze eventueel weer open gaat. Als je online kijkt staat er zelfs dat de fietsenkelder gewoon geopend zou zijn. Wellicht zijn de lockdown en de coronamaatregelen hier een reden voor?

Zou de wethouder hier wat licht op kunnen schijnen? En kan de wethouder er voor zorgen dat hierover gecommuniceerd wordt? (zoals Emmen maakt het mee en bij de fietsenkelder zelf)

Kaderplan ‘Van Afval naar Grondstof’ Het heeft even geduurd, maar daar is het plan dan eindelijk. De gedachte van dit plan sluit aan bij ons idee van de vervuiler betaalt. We hopen dan ook met deze keuzes de VANG doelstellingen te bereiken. Dit plan komt bovendien op een passend moment aan bod. Vanaf 1 juli wordt er namelijk statiegeld op Petflesjes ingevoerd en vanaf volgend jaar ook op blikjes.

Project 100-100-100 en de JA-JA sticker vinden wij een goed idee en passend bij wat we willen bereiken. We zouden dan ook graag van de uitkomsten op de hoogte worden gebracht van het Project 100-100-100 en over wanneer deze wordt gestart. Over goede ideeën gesproken: onze motie van de containertuintjes past prima bij de uitvoering van dit plan. We zien graag dat dit idee wordt meegenomen door de wethouder.

Het betalen per leging van de grijze container vinden wij een goede manier om inwoners te stimuleren deze minder vaak aan te bieden. Maar als we kijken voor de hoogbouw roept dit toch nog een aantal vragen op. Is er aandacht voor oudere mensen die vaak een kleinere zak afval wegbrengen i.v.m. gewicht en wordt hier rekening mee gehouden met het tarief? Op het moment dat er bij hoogbouw nog geen aparte containers zijn voor GFT dan wel PMD bij de invoering van DIFTAR is er dan een alternatief voor deze mensen? Niet iedereen is in de mogelijkheid om afval naar een andere plek te vervoeren. Wat betekent dit voor het tarief wat ze dan per keer moeten betalen?

Bij gemeenten die DIFTAR ingevoerd hebben wordt er niet meer vastgehouden aan een bepaald aantal kilo wat ze gratis mogen aanbieden bij de milieustraat, hier kan onbeperkt afval bij de milieustraat worden gebracht. Waarom houden wij wel vast aan die 300 kilo?

De uitslag van de enquêtes geeft ons een beeld wat de inwoners hier over denken en we zien dat de inwoners graag betrokken willen worden bij dit onderwerp. We vinden het erg jammer dat hier geen gevolg aan is gegeven. Er had op z’n minst gecommuniceerd kunnen worden wanneer de inwoners bij dit plan betrokken zouden worden. Dit vinden wij een gemiste kans om inwoners betrokken te houden.

We hebben verder gekeken hoe onze buurgemeente Borger-Odoorn het doet met de afvalinzameling. Hier zien wij dingen voorbij komen die ook in Emmen mogelijk moeten zijn. Zij hebben bijvoorbeeld al verzamelpunten voor luiers en incontinentiemateriaal. Dit zou toch ook geweldig zijn om te realiseren in Emmen. Daarnaast doet Borger-Odoorn mee aan een landelijk project Schoon Belonen om zwerfafval tegen te gaan. Hierin is ook aandacht voor educatie op bijvoorbeeld scholen. Dit vinden wij een leuke manier om inwoners te stimuleren zwerfafval tegen te gaan. Hier zullen wij dan ook een motie voor indienen tijdens de Raadsvergadering. Ook zullen we in de raadsvergadering met een motie komen waarin we vragen aan het college om bij het nieuw gevormd kabinet aandacht te houden voor de Nedersaksenlijn.”