Tijdens een Groene Picknick op 5 mei in het Bargerveen hebben leden van GroenLinks Drenthe en Bündnis/Die Grünen Emsland een manifest gepubliceerd, waarin zij pleiten voor investeringen in een grensoverschijdend natuurreservaat. De beide groene partijen pleiten voor het realiseren van een rand- en bufferzone aan de oostkant van het Bargerveen en een verdere opwaardering en uitbreiding van het gebied tot internationaal hoogveen natuurreservaat in EDR-verband (Eems Dollard Regio).

Het Bargerveen is een bijzonder waardevol hoogveenreservaat. Het ligt aan de Nederlands-Duitse grens tussen Emmen en Meppen. Er is een enorme biodiversiteit met veel zeldzame dieren en planten. Het gebied is van grote waarde voor de ontwikkeling van internationale wetenschappelijke kennis. Ook natuurliefhebbers en recreanten komen aan hun trekken in dit Natura2000-gebied.

Een groot probleem in het Bargerveen is dat er water weglekt. De natuur vraagt er om een hoge waterstand, terwijl de landbouw in het omringende gebied juist gebaat is bij een lage waterstand. Aan de noord- en westzijde van het gebied zijn daarom rand- en bufferzones aangelegd, die waterlekkage tegengaan. Er liggen plannen om dit aan de zuidzijde ook te doen. Blijft over de oostzijde, op Duits grondgebied. In de diepontwaterde Annapolder, die tegen het Amsterdamse Veld aanligt, zou een andere waterhuishouding soelaas bieden.

Hoogveenreservaten zijn belangrijk voor de opslag van CO2. Ontwatering van zulke gebieden, of het nu gaat om de winning van turf of landbouwkundige activiteiten, betekent niet alleen een enorm verlies aan biodiversiteit, maar ook dat er een grote hoeveelheid CO2 vrijkomt. Iedere hectare, die wordt opgeofferd aan de landbouw, gaat gepaard met een hoeveelheid vrijkomende broeikasgassen tot wel 45 ton per jaar.

Het gezamenlijke manifest van GroenLinks Drenthe en Bündnis90/Die Grünen past in de ambities die beide partijen hebben om in grensoverschijdend verband vaker samen zaken op te pakken, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, energie, ongelijkheid, diversiteit, landbouw en natuur.