NATUURWERKGROEP ORANJEDORP

Sinds vorig jaar is in Oranjedorp de Natuurwerkgroep actief. Een aantal mensen heeft het voortouw genomen om de leefomgeving van het dorp te verbeteren op het gebied van natuurbeheer en diversiteit. In het voorjaar hebben ze al ruim 100 nestkastjes opgehangen en de mezenpopulatie zien groeien. En die mezen hebben zich te goed gedaan aan veel eikenprocessierupsen!

Op 28 augustus is de KEVERBANK geopend, het tweede project dat voortvarend is aangepakt door de werkgroep. Samen met Agrarische Natuur Drenthe, die bloemenmengsels en beplanting beschikbaar hebben gesteld en Landschapsbeheer Drenthe, die gereedschap en ondersteuning leverden, is een keverbank aangelegd op het land van Willem en Anna Drenthen. Het is onderdeel van een Europees project om vooral de patrijs weer een betere leefomgeving te verschaffen. De achteruitgang van deze mooie weidevogels is schrikbarend, sinds de jaren zeventig is er 90% verdwenen.

KEVERBANK De Keverbank is een verhoogd deel van een akker dat met gras en kruiden wordt ingezaaid zodat het een ideale leefomgeving is voor loopkevers, die weer het voedsel vormen voor de patrijs. Doordat de strook hoger ligt warmt hij in het voorjaar sneller op. Daar komen insecten en loopkevers op af en die vormen voedsel voor jonge vogels. Daarnaast zijn bij de keverbank in Oranjedorp een poel, een struweel en bloemrijke stroken ingezaaid en is een zogeheten hazenapotheek aangelegd,Inmiddels ontstaat bij de keverbank al een mooie vegetatie. Er zijn al putters en kneutjes waargenomen, libellen en juffers bevinden zich rondom het water en een scholekster heeft afgelopen seizoen gebroed op een perceel naast de keverbank.

PARTRIDGEPROJECT Het is onderdeel van het PARTRIDGE-project dat in zeven Europese landen betere leefomstandigheden voor de patrijs wil creëren. In het project wordt samengewerkt door agrariërs, jagers, natuurbeschermers en beleidsmakers en het doel is de patrijs een zetje te geven, zodat deze geliefde, maar bedreigde weidevogel niet over 20 jaar helemaal uitgestorven is. Op deze manier wordt een tegelijk een grotere biodiversiteit tot stand gebracht.

GROEN LINTJE GroenLinks Emmen is niet direct betrokken bij de Natuurwerkgroep, maar draagt dit soort initiatieven wel een warm hart toe. Het is een inspirerend voorbeeld hoe een burgerinitiatief kan bijdragen tot de verbetering van de leefbaarheid van een dorp op het gebied van natuur en biodiversiteit. We gaan daarom de Natuurwerkgroep Oranjedorp voordragen voor een Drents GROEN LINTJE als waardering voor hun werk.