Met de Corona-pandemie zitten we nu midden in een crisis die zijn weerga niet kent, zowel op het vlak van gezondheid als economisch. Maar laten we niet voorbij gaan aan de sluimerende crisis van stikstofuitstoot die nog steeds voortduurt. Een crisis die onze Flevolandse economie nog meer kan verzwakken en schadelijk is voor onze natuurgebieden.

PAS ongeldig verklaard

Op 29 mei 2019 heeft de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS) ongeldig verklaard. Daarmee mag de PAS niet meer als basis worden gebruikt voor toestemming voor activiteiten die stikstof uitstoten. Deze activiteiten kunnen betrekking hebben op de bouw, transport en de agrarische sector.  Voor Flevoland betekent het concreet dat grote woningbouwprojecten zoals Pampus in Almere, economische investeringen zoals de nieuwe haven op Urk en de Floriade en het voortbestaan van onze agrarische sector in gevaar komen.

Hervatting vergunningsverlening

De PvdA pleit daarom voor een snelle en verantwoordelijke hervatting van de vergunningsverlening in het kader van de natuurbeschermingswet. Voorwaardelijk daarbij is de doelstelling van deze coalitie dat de natuurwaarde in Flevoland behouden blijft of verbetert. We moeten namelijk erkennen dat we met de PAS feitelijk op de ‘’pof‘’ hebben geleefd. We hebben ruimte voor stikstofuitstoot gecreëerd die er feitelijk niet was. Gelet op de urgentie van de klimaatdoelen moet dat anders. Met de gebiedsgerichte aanpak kan deze uitdagende opgave om stikstofneerslag te beperken en het vergunningsproces vlot te trekken gerealiseerd worden. Dat kan volgens ons alleen als er voldoende draagvlak wordt gecreëerd bij alle belangrijke stakeholders. In die aanpak nemen we wat ons betreft ook natuurorganisaties en iets meer natuurvriendelijke boerenorganisaties mee. Het risico van een uit de hand gelopen handel in stikstofruimte door extern salderen is ook een belangrijk aandachtspunt voor de PvdA. Deze punten willen wij graag ook terugzien in het uitgewerkte voorstel voor de gebiedsgerichte aanpak. Tijdens de commissievergadering en voorafgaand aan de vergadering van de Provinciale Staten op 22 april hebben wij daarom de gedeputeerde gevraagd om ons een onderbouwing te leveren van de bekostiging van de gebiedsgerichte aanpak van 1.655.000,00 Euro en aan PS te rapporteren over de vordering aan de gebiedstafels. Dit wilden wij eventueel bekrachtigen via een motie. Gelukkig is de gedeputeerde ons daarin tegemoet getreden en heeft hij voorafgaand aan de Statenvergadering een meer onderbouwd voorstel gestuurd aan de Staten. Tevens hebben wij samen met VVD een motie ingediend om de Gedeputeerde Staten op te dragen innovatieve pilots te draaien met deelnemers aan de gebiedstafels uit de agrarische sector en natuurorganisaties. Met deelname van organisaties uit verschillende sectoren en disciplines bouwen we aan onderlinge vertrouwen en komen we tot optimale kennisontwikkeling en innovatie.

Herstel vertrouwen

Wij hopen dat we met de gebiedsgerichte aanpak de ontstane vertrouwenscrisis tussen de overheid en agrariërs kunnen laten afnemen en weer kunnen bouwen aan een groene en welvarende provincie.

Abassin Nessar (Burgerlid Provinciale Staten Flevoland)

Het bericht Voor een effectieve en verantwoorde Flevolandse aanpak van de stikstofcrisis verscheen eerst op PvdA Flevoland.