Woensdag 9 mei legde de fractie van D66 Gelderland twee werkbezoeken af. In de middag bezochten de Statenleden windmolenfabrikant Lagerwey in Barneveld. De dag begon met een bezoek aan het Radboud UMC in Nijmegen. Meer bepaald was de de afspraak met hoogleraar cardiologie voor vrouwen: Angela Maas.

Maas ontving de fractie op de afdeling cardiologie in het Radboud. Het bezoek stond in het teken van gendergerelateerde verschillen tussen mannen en vrouwen. Dit thema stond de afgelopen twee maanden op de agenda van de Statenfractie. Met name Statenleden Céline Blom en Lucia van Milaan vroegen hier online en offline aandacht voor.

Cardiologie voor vrouwen

Ook voor Maas is het een belangrijk thema. In de loop van haar carrière merkte zij regelmatig dat vrouwen zich bij haar meldden met klachten die door collega cardiologen niet of lastig te verklaren waren. Zij specialiseerde zich mede hierdoor uiteindelijk in cardiologie bij en voor vrouwen. Ze bezet de leerstoel cardiologie voor vrouwen aan het Radboud UMC. In een wervelende presentatie die in totaal zo’n 45 jaar jaar geschiedenis van de cardiologie beslaat, bepleit ze met verve het bestaansrecht van het onderwerp. En hekelt ze het gebrek aan aandacht dat er volgens haar voor bestaat binnen haar beroepsgroep. Ze wijt dit grotendeels aan onwetendheid bij haar collega’s. Al signaleert ze ook een kentering. Er komt langzaam meer aandacht voor het onderwerp. Daar is ze blij mee, maar ze vindt dat het ook allemaal lang duurt.

Oorzaken

Ze noemt het een aantal keer deze ochtend een zaak van leven en dood. Vrouwen sterven volgens haar steeds vaker aan hart en vaatziekten. Vaak doordat de problemen niet gezien worden of niet voldoende onderkend worden door artsen. Bij vrouwen slibben vaten bijvoorbeeld geleidelijker dicht dan bij mannen. Daarnaast vindt aderverkalking met regelmaat plaats in de kleine bloedvaten. Artsen kunnen dan lastiger de juiste diagnose stellen. Ook blijkt uit onderzoek dat er vaak een verband is tussen borstkanker en hartaandoeningen. In eerste instantie wordt dit vaak niet onderkend, zo stelt ze, omdat de klachten soms pas jaren na de behandeling van borstkanker optreden. Het zijn een paar van de vele leerpunten die tijdens haar presentatie voorbijkomen.

Hart voor vrouwen

Naast haar hoogleraarschap is Maas oprichter van de stichting Hart voor Vrouwen. De stichting is een onderdeel van Het Radboud UMC en zet zich specifiek in voor de bestrijding van hart- en vaatziekten bij vrouwen. Maas geeft regelmatig lezingen over het onderwerp. De opbrengst daarvan komt ten goede van de stichting. Meer informatie is te vinden op www.hartvoorvrouwen.nl.