De Gelderse SP vind niet dat de stikstofregels versoepeld moeten worden. Dat vergroot alleen maar de problemen voor iedereen, inclusief de boeren. De SP heeft liever dat de provincie zich gaat inzetten voor kleinschalige landbouw waarbij boeren een eerlijke prijs voor producten krijgen. De huidige intensieve veehouderij, en de race naar beneden in de prijzen, gaat ten koste van het welzijn van de boer, dier, natuur en milieu. Dat moet anders. We moeten af van een systeem waarin 'steeds méér' en 'groter' voorop staan. We moeten naar een systeem toe waarin boeren eerlijke prijzen kunnen verdienen voor hun producten. En waarin het welzijn van mens, dier en milieu voorop kunnen staan.

De PAS-uitspraak (Programmatische Aanpak Stikstof) heeft veel op de kop gezet en nu is het zoeken naar oplossingen. De beleidsregels voor de aanpak van het Stikstofprobeleem die op 8 oktober bekend werden gemaakt werden niet bepaald enthousiast ontvangen. De agrarische sector stond een week later massaal op de Markt hier voor ons huis der Provincie. Met als gevolg dat de gedeputeerde de beleidsregels heeft opgeschort.

SP-Fractievoorzitter Carla Claassen: “De SP zal er geen traan laten als de uitbreiding van Luchthaven Lelystad niet door kan gaan, maar vindt het onacceptabel als broodnodige woningbouw vertraging oploopt als gevolg van de PAS-uitspraak. Daarom moeten we het probleem oplossen door het aanpakken van de bron. We hebben te veel stikstof, en verreweg de grootste bron daarvan is de veehouderij.

Wat de SP betreft worden er geen concessies gedaan aan de opgestelde stikstofregels. De partijen die daar anders over denken vergroten alleen maar de problemen voor iedereen, zeker voor de boeren.”

De 20% grootste boeren kunnen op de meeste steun rekenen van Europa en de overheid. Terwijl grote veehouders steeds grotere stallen kunnen bouwen, worden kleine familiebedrijven kapot geconcurreerd. De SP vindt dat:

Boeren een eerlijke prijs moeten krijgen voor hun product. We moeten stoppen met de drang naar groot, groter, grootst. We onze natuur moeten beschermen.

Claassen: “Omdat de Nederlandse veehouderij voor het overgrote deel voor de export produceert, kan deze best een stuk kleiner. Kleinere boerenbedrijven moeten weer hun hoofd boven water kunnen houden. En daar kan de overheid bij helpen. Te denken valt aan een stimulerings- en ontwikkelingsfonds, eventueel gedeeltelijk revolverend, om boeren te helpen in kleine coöperaties samen te werken, samen een lokale distributie op te zetten, samen een melkfabriekje op te zetten en samen te produceren voor de lokale markt. De kennis daarvoor is al lang in huis.”

Als de inwoners in de energietransitie via coöperaties een verschil kunnen maken, dan kunnen volgens de SP boeren – als ondernemers bij uitstek – dat natuurlijk ook. Claassen: “Zo komt Gelders geld uiteindelijk bij alle Gelderlanders terecht: tevreden boeren, beter voedsel, lokaal en betaalbaar, stikstof drastisch omlaag gebracht, de natuur meer in evenwicht, dieren blij en uiteindelijk solidair met de Gelderse samenleving.”