https://geldrop-mierlo.vvd.nl/nieuws/36571/oproep-einde-machtspolitiek-in-geldrop-mierlo

Geachte gemeenteraad van Geldrop-Mierlo,

Er is sprake van een duidelijke vermindering in de openheid en het debat binnen onze raad. Het ‘andere werken’ waar deze Raad unaniem achter stond, staat op de tocht. Dat is reden tot serieuze zorg. Vandaar onze brief. Wij doen een dringend beroep tot een openbaar Raadsdebat om de ontstane situatie te bespreken en gezamenlijk te verbeteren. De redenen beschrijven wij hieronder.

De open houding en transparante werkwijze van onze Raad stamt uit januari 2016, nadat de DGG uit de coalitie verdween door een motie van wantrouwen. Na deze gebeurtenis gingen alle partijen serieus aan de slag met het nieuwe ‘andere werken’. Dit betekende een einde aan machtspolitiek. Het debat werd in openheid gevoerd en politieke onderwerpen werden niet meer in achterkamertjes afgestemd. Dit was niet alleen een verademing in de sfeer, maar werkte inspirerend voor allen. De open discussies zorgden ervoor dat onderwerpen beter konden worden afgewogen en bewaking van integriteit stond hoog in het vaandel. Al met al een verbetering van de kwaliteit van de besluitvorming.

Sinds enkele maanden is een duidelijke verschuiving te bespeuren. Bijvoorbeeld voorafgaand aan de behandeling van het onderwerp burgerparticipatie, het zwembad, maar ook het oprichten van de werkgroep Regie Sociaal Domein. Deze maand werd de ommezwaai pijnlijk duidelijk tijdens de commissievergadering over Centrum Hofdael. Het CDA voerde als enige coalitiepartij het woord. Er was geen sprake van enige inhoudelijke bijdrage en het was duidelijk dat de regie ergens anders lag; de fractievoorzitter van DGG. Hij greep in toen het spannend werd. Andere partijen, zowel coalitie als oppositie, mochten duidelijk hun inbreng liever niet naar voren brengen. De voorzitter van deze vergadering sloeg het debat neer. De machtspolitiek dook krachtig op en de Raad wordt op deze manier monddood gemaakt. Dat is gelijk de doodsteek voor een goed en open politiek debat om tot de juiste afwegingen te komen voor besluitvorming.

Deze machtspolitiek reikt verder dan alleen de Raad. Het raakt ook het College en de werkwijze op het gemeentehuis. Dat gebeurt nu al. Kijk maar naar de opzet van het stuk over Hofdael. De wethouder krijgt nog net ruimte om zijn voorstel te doen, maar vervolgens komen de kleine lettertjes, waarmee de machthebber(s) hun agenda doordrukken. Het dualisme is hiermee aangetast en het nieuwe werken in het gemeentehuis daarmee ook.

Deze machtspolitiek heeft daarnaast niet alleen gevolgen voor een open en onbevooroordeeld functioneren van de raad, maar vooral ook voor de direct betrokkenen zoals bijvoorbeeld de vrijwilligers en medewerkers van Hofdael. Het lijkt er op deze manier op dat het doordrukken van een eigen (politieke) opvatting belangrijker is dan het bereiken van het doel waar het over zou moeten gaan. In het voorbeeld van het Hofdael dossier is door deze werkwijze een bom gelegd, wetende dat een vertrek van het stichtingsbestuur het gevolg zou zijn. Het doel "een bruisend cultureel hart" was eenvoudiger te bereiken geweest samen met het huidige bestuur, medewerkers, vrijwilligers en huurders. Zij hebben in de afgelopen periode aangetoond dat ze in staat zijn stappen te zetten en resultaten te boeken. De deur voor verbetersuggesties en themabesprekingen heeft altijd open gestaan en daar was geen ingrijpen van de coalitie tijdens de commissie samenleving voor nodig. Blijkbaar is het belangrijker voor de heersende macht om kost wat kost een eigen stempel te kunnen drukken. Het heeft zo alle schijn van het weggooien van het kind met het badwater. De rol van volksvertegenwoordiging verschuift naar eigenbelang en oppoetsen van het eigen imago en dat kan niet de bedoeling zijn.

Tot slot tast deze machtspolitiek de kijk aan van onze inwoners ten opzichte van de gemeente aan. In haar column ‘Zogenaamd’ in het ED van 05-09-2019 beschrijft Corrie de Leeuw dat er duidelijk iets niet goed zat. Ze voelde zich bedot door het vooropgezette spel. Dat geldt ook voor onze inwoners. Het schaadt het vertrouwen in de politiek in ernstige mate.

We weten hoeveel tijd en energie we met de gehele raad hebben gestoken in het voortraject naar het frisse ‘andere werken’. De voordelen die deze werkwijze met zich meebrengt worden op dit moment snel teniet gedaan. Laten we dat stoppen. Wij roepen dan ook op tot een openbaar debat om deze kwestie (die ons allen aangaat) te bespreken. We vertrouwen op uw steun om samen met deze Raad de openheid van het ‘andere werken’ veilig te stellen, in het belang van de inwoners van Geldrop-Mierlo en om te voorkomen dat we terug gaan naar de situatie van een monddode Raad en de machtspolitiek en achterkamertjes van voor 2016.

Hoogachtend, verblijven wij,

Fractie PvdA Geldrop-Mierlo

Richard van de Burgt

Dorien te Dorsthorst

Paul Elsendoorn

Bart Oortwijn

Fractie SAMEN

Maurits Habraken

Miranda Verdouw

Wim Cuijten

Monique van de Stolpe

Jill Martens

Fractie VVD Geldrop-Mierlo

Monica Leenders

Marianne Mulder-Staaijen

Maik Barten

Thomas Schouten

Mathieu Hampton

Len Snelders

window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-144962316-1');