Afgelopen donderdag 8 februari hebben Anke Sonnemans en Sonja Jilisen van D66 Gennep, een bezoek gebracht aan de Voedselbank in Venray. De Voedselbank Limburg-Noord verzorgt alle voedselpakketten voor de gemeentes Venray/Horst, Bergen en natuurlijk ons Gennep. De voedselbank heeft voor iedere gemeente een vaste uitgiftepunt, in Gennep is dat in het gebouw van Intos aan de grote Heeze in Heijen.

Van de dames Gerda van Stelten (voorzitter) en Wilma de Rhoter (secretaris), die ons in het logistiek hart van de Voedselbank Limburg-Noord in Venray hartelijk hebben ontvangen, krijgen wij een beter beeld van hoe alles reilt en zeilt en wat er zoal voor nodig is om met vijfenvijftig vrijwilligers in vier gemeenten een goede logistieke bedrijfsvoering te kunnen runnen vanuit een organisatie die alleen afhankelijk is van gemeentelijke subsidies en giften.

Subsidies en giften die jaarlijks veranderen en waar dus geen pin op vastgeknoopt kan worden. Hierdoor is het ieder jaar puzzelen hoe de vaste lasten, zoals huur, verzekering, energie, onderhoud, vervoer en allerlei andere zaken die bij een bedrijf die voedsel inzamelt, bewaard en verdeeld bekostigd gaan worden. Omdat de Voedselbank als een goed doel wordt gezien en dus gemeentelijk niet valt onder het Armoede Beleid kan zij niet rekenen op extra ondersteuning en  een  structurele jaarlijkse vaste toelage van de vier gemeentes. Dit is toch wel een punt die de Voedselbank Limburg-Noord graag beter ingevuld zou zien worden.

Nu hebben we het nog niet gehad over de voedselpakketten die elke week  worden uitgedeeld aan de minder bedeelden in onze regio. Dat zijn families en personen die wekelijks maar een beperkt bedrag (onder de bijstandsnorm) uit te geven hebben om te kunnen leven. Het meeste voedsel en dagelijkse verzorgingsproducten komen van lokale supermarkten, bakkers, boeren en zorgboerderijen en wat landelijk verdeeld word via de Voedselbank Nederland. De voedselbank Limburg-Noord bereid iedere week ongeveer 160/170 voedselpakketten die verschillen in grootte voor één persoon tot familiepakketten. In Gennep worden er momenteel zo’n 30 pakketten uitgedeeld.

Een voedselpakket aanvragen gaat niet zomaar, hier gaat een heel traject aan vooraf startend met een intake bij de Voedselbank in Venray en sinds kort ook in Gennep. De aanvragers moeten al hun financiële zaken en uitgaven blootgeven. Na beoordeling en goedkeuring mogen ze maximaal drie jaar voedselpakketten ontvangen, voor gezinnen met jonge kinderen kan dit indien nodig verlengd worden naar vijf jaar. Bij hoge uitzondering wordt er langdurig een pakket ontvangen.

Er zijn ook voedselpakketten beschikbaar voor mensen die op korte termijn  of voor korte termijn hulp nodig hebben. Deze mensen krijgen een noodpakket voor een korte tijd zodat zij de ruimte krijgen de schulden sneller en in een korte termijn af te lossen. Er gaan ook strenge regels samen met de voedselpakketten, zoals b.v. bij twee keer niet op komen dagen zonder vooraf af te melden dan gaat men van de lijst en moet men helemaal opnieuw via een intake aanmelden. Je mag geen voedsel ruilen, je mag wel voedsel teruggeven maar bij te veel teruggaven word er een nieuwe intake gedaan om te zien waarom dit gebeurd. Zo wil de Voedselbank zeker zijn dat alleen de mensen en families die het nodig hebben van de voedselpakketten gebruik maken.

Die voedselpakketten moeten elke week worden samengesteld en dus zijn er elke week bussen met chauffeurs die alle etenswaren en dagelijkse verzorgingsproducten ophalen bij voornamelijk lokale supermarkten, bakkers, boeren en zorgboerderijen. Ook scholen, verenigingen en clubacties brengen veel basisproducten binnen. Hierdoor kunnen de vrijwilligers iedere week een goed en gevarieerd  voedselpakket aanbieden. Alle mensen die bij de voedselbank werken zijn vrijwilligers en ontvangen geen vergoeding voor hun aandeel, toch moet de voedselbank gerund worden als een bedrijf. Alle vrijwilligers hebben een hygiëne certificaat nodig . Ook moeten zij zich  houden aan alle regels van de Voedsel en Waren Autoriteit. Zo moeten dus ook alle ruimtes volgens de wet zijn ingericht en moet alles worden vastgelegd en geregistreerd. Ook het management wordt verzorgt door vrijwilligers zoals Gerda en Wilma en dat is allemaal op goed vertrouwen en op vrijwilligers basis. Zo zie je maar wat voor een kanjers zich al heel lang beschikbaar stellen voor de Voedselbank. Zonder hen zou de voedselbank Limburg-Noord geen bestaansrecht hebben.

Wij kijken terug op een zeer leerzame, informatieve en voornamelijk ook gezellige ochtend bij de voedselbank. Wij waren geïntrigeerd over de professionaliteit en de inzet van alle vrijwilligers en wat er allemaal komt kijken bij het runnen van onze lokale Voedselbank. Wilt u meer weten of doneren aan de Voedselbank Limburg-Noord bezoek dan de website van de voedselbank.

Ook is het eigenlijk noodzakelijk om de hoofdgebouwen en het distributiepunt in Venray te verhuizen naar een nieuw pand. Hiervoor zoekt de voedselbank een locatie dichtbij het centrum met openbaarvervoervoorzieningen op loopafstand en natuurlijk donaties en sponsors die dit project willen en kunnen verwezenlijken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevr. Gerda van Stelten via tel: 06 50 86 04 18