raadsvergadering 25 januari 2021 De fractie van D66 is tevreden omdat twee voorstellen die aangenomen zijn tijdens de raadsvergadering gingen over een onderwerp dat wij belangrijk vinden. Wij vragen al jaren voor beleid en aandacht voor de positie inzake arbeidsmigranten. Tot nu tevergeefs. De fractie van D66 is al jaren actief bezig geweest om de aandacht te vragen voor de wijze waarop we arbeidsmigranten huisvesten en een plek geven in onze gemeente. Wij organiseerden in 2012 een bijeenkomst in Heijen met vertegenwoordigers van de Poolse gemeenschap, met het uitzendbureau Otto-Work Force, met pensionhouders, met belangenorganisaties en met andere geïnteresseerden.

Diverse malen heeft D66 het onderwerp in de gemeenteraad naar voren gebracht en gepleit voor beleid. Tijdens een vergadering in 2018 gaf het college van B & W aan, toen wij voorstelden om een informatiebijeenkomst hierover te organiseren, dat er zelfs geen sprake was van enig issue. En de coalitiepartijen beaamden dat. Er was geen issue en geen enkele behoefte aan een informatiebijeenkomst over de problematiek van arbeidsmigranten.

Tijdens de afgelopen zomerperiode hebben we extra aandacht gevraagd via vragen en moties voor de ongewenste ontwikkelingen waarbij huizen in kernen opgekocht worden voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Dit mede omdat diverse inwoners zich bij ons melden met hun zorgen. Bijvoorbeeld wanneer er weer een pand te koop stond of verkocht was. Onze signalen, klachten en vragen omtrent incidenten en het aanleveren van adressen (die niet bekend waren bij het college van B & W) hebben effect gehad. Omdat er geen enkele regel was in onze gemeente zijn er de afgelopen jaren veel panden omgebouwd tot huizen met kamerverhuur voor arbeidsmigranten. Wellicht dat onze vragen en signalen geleid hebben tot nader inzicht bij het college en de urgentie ook duidelijk hebben gemaakt. Want in januari kwamen de voorstellen. Wij vinden overigens dat er niets mis is met het feit dat arbeidsmigranten in huizen gaan wonen. Maar er moet een goede verdeling zijn en vermeden moet worden dat er (grote) concentraties in wijken en straten ontstaan. Dat heeft teveel invloed op de leefbaarheid.

En nu in januari 2021 is het zover. We hebben gemeentelijk beleid ten aanzien van de huisvesting van Internationale Werknemers (vooral toegespitst op arbeidsmigranten) en nadere regels over kamerbewoningsinrichting. Exploitanten die kamers verhuren moeten hiervoor een vergunning hebben. Het is niet meer mogelijk om zonder vergunning huizen te gaan gebruiken voor kamerverhuur. Ook de huidige woningen zullen deze vergunning moeten vragen en krijgen.

De kern van het gemeentelijk beleid is door ons steeds samengevat als: “Mensen die hier komen werken, moeten fatsoenlijk kunnen werken, hiervoor fatsoenlijk betaald worden en fatsoenlijk kunnen wonen”. Het aangenomen beleid gaat daar via een aantal punten uitvoering aan geven.

We hebben tijdens de raadsvergadering ook een motie ingediend. Een motie die vroeg om ook aandacht te hebben voor de parkeerplaatsen en de kwaliteit daarvan bij woningen voor kamerverhuur. Onze motie bleek moeilijk uitvoerbaar. Wel wordt het knelpunt dat rondom parkeren kan ontstaan erkend. Het college heeft toegezegd om de parkeerproblemetatiek mee te nemen in de verdere uitvoering.

Vervolgens waren we wat verbaasd over een wijzigingsvoorstel van de coalitie. Door dit vreemde wijzigingsvoorstel is het beleid niet helemaal aangenomen, maar deels ter kennis aangenomen. De reden hiervoor is volgens de coalitie is dat zij er behoefte aan hebben dat alle inwoners en betrokkenen vooraf bij het besluitvormingsproces betrokken moeten worden. Wij van D66 zijn van mening dat een dergelijke weg altijd goed is, maar dat, door de huidige corona-beperkingen, dit ook kan leidden tot ongewenste vertragingen.

Wij vragen ons af hoe een mogelijke vertraging zou kunnen gaan uitwerken op de al aanwezige initiatieven voor grotere locaties voor huisvesting tot 250 arbeidsmigranten. Door de coalitie werd gemeld dat er bij hun echt geen dubbele agenda zat in hun wijzigingsvoorstel. Omdat we geen meerwaarde zagen in dit wijzigingsvoorstel hebben we hier niet voor gestemd. Voor de twee besluiten waren we uiteraard voor. Nu gaan we afwachten hoe snel het college uitvoering gaat geven aan de besluiten en in elk geval de ongewenste ontwikkelingen in de woonkernen stoppen.

Voor de liefhebbers de links naar de besluiten en wijzigingsvoorstel: het amendement

Het eerste voorstel betrof de beleidskaders in de gemeente Gennep ten aanzien van huisvesting van internationale werknemers

Het tweede voorstel betrof de vergunningseisen voor het exploiteren van een kamerbewoningsinrichting

coalitie (punt 3 van hun amendement: De nota “Internationale werknemers-Huisvestingsvisie” vooralsnog ter kennisname aan te nemen in afwachting van het burgerparticipatietraject