De nota waarin we gezamenlijk, als in een soort glazen bol, vooruitkijken. Met daarbij de intentie het beste voor Gorinchem en haar inwoners te doen. Als dat zo is, dan moeten we niet alleen vooruitkijken, maar ook daadwerkelijk voorwaarts gaan. Met de juiste afwegingen als het gaat om financiën en belangen. Want alleen op die manier kunnen we de stad vooruithelpen in de goede richting. De plannen die er nu liggen zien er op het eerste gezicht goed uit.

Voorzitter,

De nota waarin we gezamenlijk, als in een soort glazen bol, vooruitkijken. Met daarbij de intentie het beste voor Gorinchem en haar inwoners te doen. Als dat zo is, dan moeten we niet alleen vooruitkijken, maar ook daadwerkelijk voorwaarts gaan. Met de juiste afwegingen als het gaat om financiën en belangen. Want alleen op die manier kunnen we de stad vooruithelpen in de goede richting.

De plannen die er nu liggen zien er op het eerste gezicht goed uit. En zeker een stap in de goede richting wat onze fractie betreft. Er komt meer focus op mobiliteit, er is aandacht voor onderwijs en duurzame huisvesting en de cultuurambities krijgen een nieuwe impuls. Dit laatste is wat de VVD betreft ook zeker belangrijk voor de ontwikkeling van de stad. Laten we van de stad geen dorp maken. In dat kader kunnen wij het eens zijn met de ambities van de voorgestelde plannen.

Daarbij nog het volgende; de keuzes die gemaakt worden in het cultuuraanbod, zijn bepaald door professionals uit de sector. Uit onderzoek blijkt dat de sector vaak een sterke voorkeur heeft voor “het complexe, onconventionele, het verrassende en nog niet eerder getoonde”. Dat kan wel eens leiden tot een aanbod waarbij de sector goed bediend is, maar die niet altijd aansluit bij het grotere publiek. In aanvulling daarop zouden wij, binnen de gestelde begrotingen, toch ook nog eens de optie cultuurfonds willen meegeven. Waarbij gezelschappen, instellingen, producties en ensembles die niet direct subsidie ontvangen mogelijk subsidie kunnen krijgen. We geven het mee aan de wethouder ter overweging.

Ook springt er nog een ander beeld bij deze nota op het netvlies. Dat kan natuurlijk aan mij liggen, want ik zie thuis de remake ervan nog wel eens voorbijkomen. Ik krijg namelijk ook een beetje het gevoel dat we met elkaar naar een voorstelling van Tita Tovenaar kijken. Dit bedoel ik overigens grotendeels positief. Het is raar maar waar.

Er hangen veel grote plannen met bijbehorende bedragen in de lucht en wij denken ook zeker dat daar een groot aantal mooie brouwsels in de maak zijn. De plannen hangen als een wolkendek boven ons, zijn zeer omvangrijk en erg abstract. Daarmee krijg je het gevoel dat alles stilstaat en de plannen letterlijk in de lucht blijven hangen.

Zo nu en dan komt er wel iets naar beneden. We hebben net al een aantal mooie voorbeelden aangehaald. Maar hoe worden de grote plannen nu concreet en gaan we het doel realiseren? Hoe pak je dit nu (stapsgewijs) en op een verantwoorde manier aan? Waarbij we moeten oppassen dat de plannen niet in een allesverslindend Grobbekuiken veranderen. En laten we daarbij alle doelgroepen, zoals bijvoorbeeld ook het Gehandicaptenplatform, goed in het oog houden.

Moeten we ook niet wat meer uit ons luchtkasteel komen om door te pakken samen met onze inwoners? Participatie! En op welke manier? Wellicht een verbreding van ons digitaal inwonerspanel, in aanvulling op de videostreaming? We hebben al eerder met elkaar over diverse mogelijkheden gesproken. Het is een vraag die onze fractie blijft bezighouden.

En hoe communiceer je dit? Qua communicatie denken wij dat het college meer eenduidiger kan en mag zijn en uniformiteit mag uitstralen. Bij ons komt het bijvoorbeeld op social media toch wat ongecontroleerd over. Ook iets wat wij het college willen meegeven.

Nog niet zo heel lang geleden is er een aantal participatiebijeenkomsten georganiseerd. We hebben vooral al vele onderzoeken laten uitvoeren. Denk daarbij aan mobiliteit of de blafdialoog in 2017. Tot onze verbazing beginnen we soms weer opnieuw. Zo ook bij de fietsenstallingen, waar volgens mij al eerder experimenten mee zijn uitgevoerd.

Laten we nu goed doorpakken. En dan kom ik op het volgende, nl. de Honden Uitrenplekken.

Let wel; als hondenbezitter ben ik misschien net iets meer betrokken bij dit onderwerp, maar dat doet er eigenlijk niet toe, want honden uitrenplekken blijken zowel voor hondenbezitters als niet-hondenbezitters van toegevoegde waarde. Honden zijn immers een integraal onderdeel van onze samenleving.

Een honden uitrenplek, topprioriteit tijdens de participatiebijeenkomsten in 2017, biedt ideale omstandigheden. Mits goed onderhouden. We hebben allemaal de hartenkreet van HUP ’t Haagje meegekregen.

De VVD vindt doelbelasting voor de honden overbodig (ik weet overigens dat dit onder de algemene dekkingsmiddelen valt, maar ik noem het maar even zo); honden horen bij ons en het zou eigenlijk geen 'last' moeten zijn om een hond in bezit te hebben.

Nog niet zo lang geleden hebben we ook, met elkaar, de hondenbelasting naar beneden bijgesteld. Maar daarmee heffen we nog altijd belasting in deze gemeente. Maar omdat we daar ons nu als raad eenmaal voor uitgesproken hebben, moet je er ook wat relevants mee doen!

Uitrenplekken dus! Maar die zijn er niet voor iedereen binnen bereik. Wij zijn van mening dat een honden uitrenplek voor iedereen binnen redelijk bereik moet zijn. Daarom de volgende motie, die we samen indienen met de fractie van GroenLinks:

<Motie HUP voor iedere wijk>.

Tijdens de PPN is aangegeven dat er geen budgetten zijn opgenomen voor de CUR. Bij doorvraag door onze fractie werd aangegeven dat er wellicht na de zomer een onderzoek wordt gestart naar de organisatie, locatie en inzet van de CUR.

De VVD is van mening dat we vooruit moeten blijven denken en ons doel en GO2032 niet uit het oog mogen verliezen. Regeren is vooruitzien. Tegelijkertijd moeten we voorwaarts.

Laten we nu een aantal ideeën verder concreet maken en weer in beweging komen!