Op woensdag 1 april hield de gemeenteraad een bijzondere bijeenkomst: er werd volledig digitaal vergaderd vanwege, en over, de Coronacrisis. Namens GroenLinks voerde Annemiek Mul het woord. De fractie maakt zich zorgen over de gevolgen voor kwetsbare groepen in de samenleving (zowel qua zorg als inkomen), culturele instellingen en jongeren. Hieronder de zorgen en vragen van de fractie.

De corona epidemie raakt de hele stad en toont waarin de Goudse gemeenschap sterk is. Talloze voorbeelden die ons duidelijk maken wat de kracht van de stad is: een sociale, solidaire, veerkrachtige, innovatieve gemeenschap. Woorden die we vanavond hoorden van de ondernemers, het onderwijs, de zorg. Maar ook passen bij de inspanningen van de gemeente en de vele vrijwilligers, buren mantelzorgers.

De sociale afstand maatregelen zijn voor ieder lastig, voor de paar duizend  stadsgenoten die zorg en ondersteuning ontvangen is het extra zwaar: voor hen zijn vormen van hulp verminderd, veranderd in contact op afstand of helemaal gestopt. En is sociaal contact tot een minimum teruggebracht. Dit raakt veel mensen in een kwetsbare positie extra hard. Er zijn diverse groepen waarvoor dit geldt. Nu haal ik er twee naar voren, over hen gaan mijn vragen.

Sociale afstand en jongeren 

1,5 afstand; we hebben er allemaal aan moeten wennen. Maar het lukt nu. Recent echter is geconstateerd dat dat voor een deel van de jongeren in onze stad nog niet het geval was: sommigen hebben grote moeite om zich te houden aan het verbod op groepsvorming en om 1,5 meter afstand te houden. Hoe begrijpelijk dat ook is, er is nu geen ruimte voor gedogen en dat betekent dat handhaven en beboeten kan nu nodig zijn. Maar kan niet de enige strategie zijn. als het langer duurt en het mooier weer wordt. Is het college cq het jongerenwerk al aan t werk aan andere oplossingen? En worden de jongeren zelf hier al bij betrokken?

 

Lock down Culturele instellingen 

De lock down - hoe intelligent ook - is een enorme dreun voor de culturele instellingen, groot, middelgroot en klein: het sluiten van de locaties, zalen, podia komt keihard aan en doet het harde werken van velen voor een mooi cultuurklimaat in Gouda financieel de das om. Welke ondersteuning vraagt de culturele sector nu van de gemeente? En wat kan de gemeente doen om te helpen voorkomen dat de lock down een knock out wordt?

 

Inkomenszekerheid 

Veel kwetsbare mensen regelen hun papierwerk met hulp van derden, buurthuizen, sociaal teams. Die voorzieningen zijn gesloten waardoor er risico’s ontstaan voor bijvoorbeeld continuering uitkering , schuldensanering of huurbetaling.

Kan er een generale regeling komen voor uitstel van termijnen cq tijdelijk buiten werking stellen van sancties? College antwoordt dat een generale regeling niet nodig is maar dat het maatwerk betreft voor diegenen die door de ontstane situatie in de knel zitten.

Dit is een abstract antwoord. Kunt u concreter aangeven wat de gemeente gaat doen als inwoners door coronamaatregelen niet kunnen voldoen aan de administratieve verplichtingen die horen bij inkomensondersteuning, schuldensanering en in algemene zin het gebruikmaken van voorzieningen? Bent u bereid deze informatie actief onder de aandacht te brengen van de doelgroep?

 

Informatievoorziening 

Veel mensen zijn niet digivaardig, hebben geen krant en ontvangen niet elke week de Goudse Post. Zij kunnen echter veel baat hebben bij alle corona ondersteuningsmaatregelen van overheid, zorgdomein en van de vele Goudse particuliere initiatieven. GroenLinks heeft daarom gevraagd of de gemeente aan alle huishoudens een papieren folder/brief wil aanbieden met toegankelijke info over corona en over hulp die je kan inschakelen. Het antwoord is gekomen dat de gebruikelijke gemeentelijke kanalen en de Goudse Post worden ingezet. Maar zou het in deze ongebruikelijke tijd niet goed zijn om toch ook een ouderwetse brief te bezorgen bij alle inwoners, met wat bemoedigende woorden en met heldere informatie over hulp die beschikbaar is (van vrijwilligers, rijksoverheid, sociaal domein en gemeente)?

 

 

De positie van kwetsbare mensen 

De corona maatregelen - hoe noodzakelijk en intelligent ook – hebben grote nadelige gevolgen voor mensen die afhankelijk zijn voor zorg en ondersteuning. Immers veel zorg en ondersteuning is afgebouwd, omgezet in contacten alleen op afstand of tijdelijk gestopt.

Uit contacten met de stad is ons duidelijk dat er door velen – professionals , vrijwilligers, de gemeente - heel hard gewerkt wordt om deze uitwerking zoveel mogelijk op te vangen, maar er zijn diverse doelgroepen die het nu toch bijzonder zwaar hebben. GroenLinks vraagt vanavond aandacht voor twee van deze groepen. Er zijn er meer, maar ik moet nu kiezen.

1. Allereerst vraag ik uw aandacht voor mensen met psychische problematiek: velen van hen ontvangen nu geen face to face gesprekken meer, alleen contact op afstand; maar dat is voor een aantal mensen echt onvoldoende. GroenLinks bepleit om specifiek voor deze groep meer f-t-f contacten mogelijk maken; binnen de RIVM richtlijnen zijn er vast oplossingen te verzinnen die coronabesmetting minimaliseren (zoals ook in winkels oplossingen worden gevonden). Is het college bereid om het gesprek met de zorgorganisaties aan te gaan over het verruimen van de mogelijkheden voor ftf therapie voor hen die dat echt nodig hebben?

2. Een aantal Gouwenaars ontvangen een budget waarmee ze hun eigen zorg inkopen. Velen van deze mensen kampen met ernstige beperkingen en zijn volledig afhankelijk van goede en voldoende hulp die zij dus zelf organiseren.

Echter, deze mensen (PGB-houders) staan momenteel onder grote (financiële) druk want zij moeten door coronamaatregelen meer zorg inkopen dan hun budget toelaat. Bijvoorbeeld doordat ze meer thuis zijn (wegvallen dagvoorziening) en dus meer zorg moeten regelen. Een landelijke compensatieregeling voor deze groep laat al meer dan 2 weken op zich wachten.

Heeft de gemeente zicht op de situatie van mensen in Gouda die zorg inkopen via PGB?

Kan de gemeente toezeggen dat deze PGB-houders voor de hele coronaperiode kunnen rekenen op ruime verhoging van de budgetten (naar het niveau van de feitelijke bestedingen)?

Kan de gemeente toezeggen dat indicatiestellingen voor PGB niet uitgesteld worden vanwege de Coronacrisis?

Bij de verzorging van PGB-ers is lichamelijk contact meestal onvermijdelijk. Bovendien zijn PGB-ers extra kwetsbaar voor het virus. Bescherming is dus maximaal belangrijk. Echter, PGB-houders maakten tot voor kort geen onderdeel uit van de nationale verdeling van beschermmiddelen. Kan de gemeente helpen bemiddelen dat ook PGB-ers ten behoeve van hun zorgverleners spoedig worden voorzien van deze noodzakelijke middelen?

 

Bekijk de webcast van de hele vergadering hier.