Beantwoording vragen controle-/handhavingsactie Maaskade 28 door de LPG.

Geachte fractie,

Naar aanleiding van de controle-/handhavingsactie op het adres Maaskade 28 zijn door uw

fractie, bij monde van mevrouw Bannink, vragen gesteld. Deze vragen luiden als volgt:

Op welke gronden is deze actie gebaseerd?

Wanneer is begonnen met de voorbereiding van deze actie?

Krijgen we als raad terugkoppeling over de bevindingen?

In dit memo gaan wij in op de gestelde vragen.

Op welke gronden is deze actie gebaseerd?

Na het faillissement van de Scheepswerf Grave in 2012 zijn verschillende inrichtingsonderdelen (werfonderdelen zoals het terrein en gebouwen) aan de Maaskade 28 door De Maas Holding B.V. verhuurd aan Arma Steel Works B.V.

Ook zijn er andere bedrijven (onderaannemers) van Arma Steel Works B.V. werkzaam. De verschillende inrichtingsonderdelen hebben functionele, technische en/of organisatorische bindingen en liggen in elkaars nabijheid. Zo worden de kantine en de nutsvoorzieningen gemeenschappelijk gebruikt. De verhuurder is als zodanig

verantwoordelijk voor deze gehele inrichting en hiermee ook voor het naleven van de aan de hiervoor verleende omgevingsvergunning verbonden voorschriften.

Ieder bedrijf dient zich aan de wettelijke regels te houden en ieder bedrijf kan aangekondigde en onaangekondigde controle- en handhavingsacties verwachten, dat geldt dus ook voor de bedrijven die activiteiten uitvoeren op het terrein aan de Maaskade 28.

De concrete aanleiding was echter dat wij al vanaf januari 2018 van omwonenden klachten ontvingen die samenhingen met bedrijfsactiviteiten op de bedoelde locatie. Ook ontvingen wij klachten over mogelijk illegale bewoning en mogelijk gevaarlijke situaties. Na een rustiger periode (april – september 2018) namen de klachten weer toe omdat er weer aan grote schepen werd gewerkt. De situatie was complex en daarom vergde het de nodige tijd om inzicht te krijgen wie verantwoordelijk was voor het toezicht en de eventuele handhaving op de verschillende soorten klachten die ons bereikten. Uiteindelijk is in september 2018 een plan van aanpak vastgesteld.

Wanneer is begonnen met de voorbereiding van deze actie?

Diezelfde maand is besloten om in ieder geval alvast te starten met milieutoezicht en handhaving door de Omgevingsdienst Brabant-Noord (ODBN). Daartoe is onder andere een geluidsmeter geplaatst. Uit de controles kwamen overtredingen naar voren, waarvoor op 21 december 2018 een voornemen voor het opleggen van een last onder dwangsom is verstuurd.

De constateringen uit de milieucontroles en de overige activiteiten op de locatie Maaskade 28 vormden een directe aanleiding om met de overige handhavingspartners een integrale controle te directe aanleiding om met de overige handhavingspartners een integrale controle te gaan voorbereiden. Dat vergde de nodige voorbereiding en afstemming.

Uiteindelijk kon de controle afgelopen vrijdag, 29 maart jl. plaatsvinden. Aan de handhavingsactie deden, naast de gemeente Grave zelf, mee: de ODBN, de brandweer, Rijkswaterstaat, de politie, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (voorheen:Arbeidsinspectie) en de inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT).

De brandweer controleerde met name op brandveiligheidsvoorschriften bij de bebouwing op de wal en de opslag van (gevaarlijke) stoffen.

Rijkswaterstaat controleerde op de voorschriften die gelden rond (afval)lozingen van de

De ODBN controleerde met name op de voorschriften, neergelegd in de Omgevingsvergunning milieu en de Wet milieubeheer.

De ILT controleerde met name op de brandveiligheid en de opslag van (gevaarlijke) stoffen aan boord van de schepen, de technische aspecten van deze schepen en de papieren registratie.

De ISZW controleerde op het gebied van arbeidsmarktfraude (Wet arbeid vreemdelingen, Wet minimumloon en Arbeidstijdenwet).

De gemeente controleerde met name op bouwvoorschriften bij de bebouwing op de wal

Tijdens de controle heeft iedere handhavingspartner in meer of mindere mate overtredingen c.q. strijdigheden geconstateerd. Deze overtredingen, c.q. strijdigheden worden door iedere handhavingspartner zelf opgepakt.

Krijgen we als raad terugkoppeling over de bevindingen?

Op dit moment zijn de diverse diensten bezig met het in beeld brengen van de bevindingen. We zijn in afwachting van de welke informatie de ketenpartners met elkaar kunnen en mogen delen. Wat gedeeld kan worden, zal zodra dat mogelijk is, ook gedeeld met u worden, eventueel vertrouwelijk.