GEMEENTEPOLIS MINIMA STAAT ONDER DRUK

Geschreven door Ben Martini op

. Gepost in Nieuws en actualiteiten

De gemeentepolis staat onder druk. De gemeentelijke collectieve zorgverzekering voor minima heeft een groot bereik, maar contracten tussen gemeenten en zorgverzekeraars lijken lastiger tot stand te komen. Omdat de polis een waardevol instrument kan zijn voor een integrale aanpak van armoede, gezondheid en schulden bij mensen met een laag inkomen, loont het de moeite eraan te sleutelen.

Verbeteropties

Daartoe zijn mogelijkheden, stelt het Centraal Planbureau in zijn maandag verschenen publicatie ‘Verbeteropties gemeentepolis’. Het effect kan op diverse manieren worden vergroot en de houdbaarheid ervan verbeterd. Om de gemeentepolis ook voor zorgverzekeraars aantrekkelijk te houden, moet onder meer naar de risicoverevening worden gekeken. Het verplicht eigen risico kan worden vervangen door een no-claim. Ten derde zou het goed zijn om een basisverzekering aan te bieden met een beperkte aanvullende verzekering. Daarmee wordt de drempel geslecht voor minima die geen uitgebreide aanvullende verzekering nodig hebben.

Groeiend gebruik

Bijna alle gemeenten (98 procent) boden vorig jaar een gemeentepolis aan, in totaal aan 740.000 verzekerden. Het gebruik is groeiende, constateert het CPB. Het aantal gemeenten waarin minimaal de helft van de minima werd bereikt, steeg tussen 2015-2017 van 25 naar 43 procent. Het aantal gemeenten waarin minder dan 30 procent van de minima een gemeentepolis had, daalde in diezelfde periode van 30 naar 15 procent.

/index.php/2026-geef-discounters-geen-kans-aan-de-stadsrand

/index.php/2024-nieuwe-kennistoets-voor-pgb-houders