Slimme thermostaten, huishoudelijke apparaten, televisies en speelgoed zijn steeds vaker verbonden met het internet. De rijksoverheid wil consumenten nu helpen om zich beter te weren tegen misbruik van dit soort Internet-of-Things (IoT) apparaten.

Beveiligd

Minister Mona Keijzer start eind dit jaar een campagne om consumenten en ondernemers beter te informeren over de gevaren en de manieren van beveiliging. Volgens onderzoek van peilingbureau Kantar geeft één op de vijf consumenten aan dat ze niet weten hoe IoT-apparaten beveiligd moeten worden. Overigens is een slecht beveiligd IoT-apparaat in veel gevallen niet de schuld van consument of ondernemer. Vaak worden apparaten door de fabrikant standaard slecht beveiligd.

Botnet

Het risico is dat een apparaat gehackt kan worden, en vervolgens ingezet om andere systemen plat te leggen en gegevens te ontfutselen. Computercriminelen kunnen gebruikmaken van een leger van soms honderdduizenden slecht beveiligde computers en apparaten, een botnet, om andere netwerken plat te leggen.

Samenwerken

Volgens Keijzer zijn zo’n dertig miljard apparaten al aangesloten op internet. ‘Daarmee veilig omgaan, gaat niet vanzelf. Doe je dat niet, dan ben je kwetsbaar of wordt je besmette apparaat ingezet om bij anderen aan gegevens of zelfs geld te komen. Daarom gaan kennisinstellingen, bedrijven en overheid samenwerken om dit te verbeteren.’

Meten

Keijzer wil dat er in Nederland metingen worden verricht naar besmette IoT-apparaten. De TU delft gaat de komende jaren onveilige en gehackte apparaten opsporen en botnet-netwerken in kaart brengen. Het ministerie van Economische Zaken gaat dan in gesprek met fabrikanten over de maatregelen om besmette apparaten veilig te maken.