Zorgen niet afgenomen

De zorgen die de provincie eind 2018 al uitte ‘zijn helaas niet afgenomen’. De komende tijd richten provincies zich op het beoordelen van de gemeentebegrotingen en Drenthe //www.provincie.drenthe.nl/actueel/nieuwsberichten/@134707/zorgelijke-signalen/" target="_blank" style="margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; font-style: inherit; font-variant: inherit; font-weight: inherit; font-stretch: inherit; line-height: inherit; font-family: inherit; vertical-align: baseline; text-decoration-line: underline; color: rgb(0, 0, 0); -webkit-tap-highlight-color: rgb(6, 145, 207); outline: none !important;">verwacht dat de huidige problemen die klus moeilijker zullen maken. ‘Net als in de rest van Nederland staan ook in Drenthe gemeenten onder grote financiële druk en wordt het steeds lastiger om een structureel begrotingsevenwicht te bewaren.’

Ingrijpende maatregelen

‘De grens is bereikt’, schreef de Vereniging Drentse Gemeenten (VDG) twee weken geleden al in een brandbrief aan de Tweede Kamer. De gemeenten ‘worden geconfronteerd met miljoenentekorten in het sociaal domein. Zonder ingrijpende maatregelen krijgen ze hun begroting in 2020 niet sluitend.’ Ze vroegen om minimaal 600 miljoen euro extra in het gemeentefonds, zoals ook Overijssel en Groningen eerder deden.

Sociaal domein en gemeentefonds

De provincie ondersteunt de oproep van de VDG, waarin ze benadrukken dat de zorgelijke financiële positie vooral veroorzaakt wordt door de tekorten in het sociaal domein en de wisselende inkomsten uit het gemeentefonds. ‘Het trap-op-trap-af systeem leidt tot een lagere bijstelling van het accres als gevolg van de onderuitputting van de Rijksuitgaven op dit moment.’ Drenthe pleit voor een structurele oplossing.