De invoering van de Wet normalisering rechtspositie (Wnra) maakt het er voor de veiligheidsregio’s niet eenvoudiger op. Voor een deel van het personeel gaat het private arbeidsrecht gelden, anderen blijven ambtenaar met een aanstelling.

Dat meldt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

Arbeidscontract

De enige medewerkers van Veiligheidsregio’s van wie de ambtelijke aanstelling wordt omgezet in een arbeidsovereenkomst, betreft het ambulancepersoneel. Zijn vallen vanaf 1 januari 2020, als de Wnra naar verwachting wordt ingevoerd, onder het private arbeidsrecht. Precies volgens het boekje van de Wnra: met behoud van arbeidsvoorwaarden vervallen publiekrechtelijke aanstellingen en worden deze vervangen door privaatrechtelijke arbeidscontracten.

Tijdelijk

Maar Veiligheidsregio’s worden daarmee wel hybride: iedereen die niet tot het ambulancepersoneel behoort, behoudt de aanstelling. Dat is het brandweerpersoneel, personeel ten dienste van de crisisbeheersing en overig personeel – waarbij kan worden gedacht aan ondersteunende krachten en staffunctionarissen. Wel erkent Ollongren, verantwoordelijk voor de invoering van de Wnra, dat hun aanstelling tijdelijk is, op termijn zullen zij ook overgaan naar de private sector. Juist omdat het tijdelijk is, vindt de regering deze uitzonderingspositie aanvaardbaar.