Om de uitrol van 5G-netwerken te versnellen, krijgen gemeenten de plicht mee te werken aan de plaatsing van zendinstallaties in openbare gebouwen en in de openbare ruimte. Dat staat in een concept-wetsvoorstel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, zo meldt het AD.

Uitrol

Het kabinet wil dat de grote uitrol van 5G-netwerken, die supersnelle mobiele netwerken mogelijk maken, over een paar jaar start. Daarmee moet een mobiel internet-of-things mogelijk worden dat stabieler is en geen vertraging van de gegevenstroom kent. Zo kunnen bijvoorbeeld zelfsturende auto’s met elkaar communiceren, of zijn ingewikkelde medische ingrepen op afstand mogelijk.

Apparatuur

Maar om die netwerken mogelijk te maken, is een enorme hoeveelheid zendapparatuur nodig. Apparaten met 5G maken gebruik van andere frequenties dan 4G, waarbij de afstand tussen zender en ontvanger kleiner moet zijn. Volgens experts betekent 5G feitelijk dat op iedere straathoek zendapparaten, zogenaamde small cells, moeten komen, geïntegreerd in bushokjes, straatmeubilair of aan gevels. Het kabinet wil gemeenten verplichten mee te werken aan de uitrol van die small cells.

Gering

De vraag is of 5G belangrijk genoeg wordt gevonden om al zo grootschalig uit te rollen. Op een paar plaatsen in Nederland vinden proeven met 5G plaats, maar de toepassingen voor de nieuwe techniek zijn op dit moment nog vrij gering. Zelfrijdende auto’s rijden alleen met speciale toestemming op de openbare weg, en het overgrote merendeel van de mobiele apparaten is niet klaar voor 5G. Bovendien moet de rijksoverheid de frequenties voor 5G nog uitgeven middels een veiling. Probleem is daarbij dat een deel van de 5G-frequenties in het noordelijk deel van Nederland niet beschikbaar is. Die worden ingenomen door een satellietafluisterstation van de Nederlandse inlichtingendiensten in Burum.