Laks

Die vragen waren gesteld naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Radar in september, waaruit bleek dat de buurtapp Nextdoor nogal laks omging met de persoonsgegevens die door gebruikers werden ingevoerd. Zo bleek het bijvoorbeeld zeer eenvoudig voor een willekeurig persoon om zich voor te doen als buurtbewoner en zo te lezen of bewoners op vakantie waren, met risico op inbraak tot gevolg. Nextdoor werd door verschillende instanties en gemeenten hartelijk aangeprezen.

Aangifte

Volgens Dekker is er inmiddels verschillende malen bij de politie aangifte gedaan van identiteitsfraude via Nextdoor. De minister stelt dat overheden terughoudend moeten zijn bij het aanprijzen van dergelijke apps. ‘De overheid dient bijvoorbeeld te voorkomen dat bij burgers ten onrechte de suggestie wordt gewekt dat een applicatie diens zaken, en in het verlengde daarvan, diens privacybescherming op orde heeft.’

Toch denkt Dekker wel dat buurtpreventieapps behulpzaam kunnen zijn bij de mogelijkheid voor burgers om hun directe leefomgeving te beschermen. Maar bedrijven die deze diensten aanbieden, moeten zich wel houden aan de privacywetgeving.

Gevoel

Bits of Freedom is kritisch op buurtapps, ook op degenen die zich wel houden aan de privacyregels. Volgens de belangenorganisatie voor internetprivacy zijn de apps er juist op uit om het gevoel van onveiligheid te vergroten. Mensen zijn daarom bereid meer gegevens over henzelf beschikbaar te stellen die kunnen worden gebruikt voor marketingdoeleinden of om meer beveiligingsapparatuur, zoals camera’s, te verkopen.