Gemeenten moeten eerlijke tarieven betalen voor de jeugd-GGZ. Diverse keren zijn aanbieders al naar de rechter gestapt om deze af te dwingen. In Drenthe volgt op 22 november een kort geding. In meerdere regio’s overwegen zorgaanbieders, in lopende aanbestedingstrajecten voor 2020, een kort geding aan te spannen. De miljard euro die het kabinet extra ter beschikking heeft gesteld voor de jeugdzorg aan gemeenten, moeten gemeenten gebruiken om met reële tarieven over de brug te komen.

Noodklok

Dat stelt GGZ Nederland in een brief aan gemeentekoepel VNG. In de brief luidt GGZ Nederland namens de leden de noodklok. ‘Reële tarieven (voor de jeugd-ggz, red) moeten nu regelmatig worden afgedwongen via de rechter. Een gang naar de rechter is natuurlijk de allerlaatste stap en doet de onderlinge verhoudingen geen goed. Maar het is wel een maatregel waartoe wij ons genoodzaakt zien om onze zorg te blijven bieden aan kwetsbare kinderen en gezinnen’, aldus GGZ Nederland.

Eerlijker tarief

Recent zijn jeugdzorgaanbieders in de jeugdzorgregio Haaglanden door de rechter in het gelijk gesteld. De rechter gelastte dat de tien gemeenten opnieuw naar de tarieven moeten kijken en ervoor moeten zorgen dat deze kostendekkend en reëel worden. Maar er zijn nog meer rechtszaken op komst, aldus GGZ Nederland. ‘Hopelijk is dit te voorkomen en komen we tot afspraken voor een eerlijker tarief op lange termijn zodat we in de toekomst niet langer tegenover elkaar staan, maar samen gaan voor efficiënte en eerlijke jeugdhulp’, zo schrijft GGZ Nederland in zijn brief aan de VNG.