De gemeente gaat nu onderzoeken of dat mogelijk is. De winst die zo'n windmolenpark oplevert, kan dan in Heumen blijven, zegt wethouder René Waas. ,,Daar kunnen we verenigingen extra mee steunen of we kunnen stroomtarieven verlagen. Zo ontstaat er wellicht meer draagvlak bij de inwoners.''

Eerder deze week werd bekend dat tweehonderd bezwaren tegen het plan zijn ingediend. Dat zijn er zo veel, dat de gemeente extra tijd nodig heeft om door de stapel heen te werken. Het windmolenplan zou in september in de vergadering van de gemeenteraad aan de orde komen. Dat gaat niet meer lukken. Waas verwacht nu dat de gemeenteraad pas volgend jaar een besluit zal nemen.

Het merendeel van de zienswijzen is ingediend door mensen die in de buurt van het beoogde windpark wonen. Ook vanuit de aangrenzende Nijmeegse wijk Wee-zenhof zijn bezwaren gekomen.

Volgens Waas is de gemeente niet overvallen door het grote aantal reacties. ,,In het voortraject zijn varianten aan bod geweest als windmolens met een hoogte van 241 meter. Dat roept extra reacties op. Maar de hoogte is eigenlijk niet relevant. Het gaat om de plaats, om hoeveel er komen en om de opbrengst. Het worden minimaal drie windmolens, want je moet allerlei infrastructurele maatregelen nemen. Dat loont niet, als je er maar eentje neerzet."

Het besluit wordt ook vooruitgeschoven, omdat de gemeente zich wil bezinnen op haar eigen rol. Waas: ,,We wilden in eerste instantie alleen mogelijk maken dat op deze plek windmolens in combinatie met zonneparken kunnen komen. Bedrijven zouden daar dan binnen de spelregels aan de slag kunnen.'' Inmiddels denkt de gemeente er ook over om zelf de regie te houden.

Waas verwijst naar de gemeente Bergen, die samen met de provincie Limburg een energiecoöperatie wil oprichten. ,,Is het mogelijk dat we zelf windmolens gaan plaatsen, zodat de winst ook binnen de gemeente blijft? Zodat we niet alleen de lasten, maar ook de lusten hebben." Het aantal bezwaren sterkt de gemeente volgens Waas in de gedachte die weg op te gaan.