De hand op de knip en de broekriem aanhalen: in veel gemeenten is bezuinigen aan de orde van de dag. Deze gemeenten betrekken hun inwoners bij de vraag waarop bezuinigd moet worden.

Afnemende financiële middelen vanuit het Rijk zorgen er op veel plekken voor dat het huishoudboekje nog eens onder de loep wordt genomen. In de gemeente Berkelland speelt momenteel de hamvraag: hoe blijft de gemeente ook in de toekomst financieel gezond? ‘Zoals het er nu naar uitziet en in het geval dat we geen maatregelen nemen, dan heeft de gemeente in het jaar 2023 een tekort van 3,5 miljoen euro.’ Daarvoor is het project Berkelland in Balans in het leven geroepen. De gemeente onderzoekt verschillende maatregelen zoals bezuinigen, het verhogen van inkomsten en bepaalde zaken anders aanpakken of helemaal niet meer doen. Ook de gemeentelijke organisatie die de taken uitvoert, wordt onder de loep genomen.

De gemeente gaat daarvoor via een brief 5.000 inwoners vragen ‘waar de gemeente ombuigingen moet zoeken’. Om zoveel mogelijk inwoners te bereiken, staat de vragenlijst ook op de gemeentesite en in een huis-aan-huis-blad. Inwoners kunnen op verschillende plekken, zoals de bibliotheek en het gemeentehuis, hulp krijgen bij het invullen. Het inwonerspanel wordt geraadpleegd en er zijn verschillende enquêteurs op straat te vinden om meningen te peilen. Begin 2020 worden de uitkomsten en het vervolg bekend. De gemeenteraad neemt voor volgende zomer een besluit over de bezuinigingen.