TOENAME AGRESSIEMELDINGEN AMBTENAREN EINDHOVEN

. Gepost in Nieuws en actualiteiten

Het aantal agressiemeldingen in 2018 door ambtenaren van de gemeente Eindhoven is ten opzichte van 2017 toegenomen met ruim 28 procent naar 109. Het aantal aangiften steeg met 62,5 procent naar 26. Persoonlijke bedreigingen nemen een vlucht. Die kwamen bijna 60 procent vaker voor in 2018 dan in 2017. Het aantal (non)verbale agressie-incidenten steeg zelfs met ruim 83 procent.

Agressiemeldingen komen van medewerkers die direct in contact staan met Eindhovenaren, zoals baliemedewerkers bij het Inwonersplein, sociaal domein, rond zwembaden, bij sportvoorzieningen en verder bij stadswachten en andere handhavers en medewerkers van het klantcontactcentrum. De gemeente laat weten dat persoonlijke bedreigingen die vaak verbaal en op de persoon gericht zijn, zoals ernstige beledigingen als ‘ik zal je ‘iets’ aan doen’, of ‘ik weet waar je woont’, toenemen.

Nieuwe koers

De stijging van het aantal meldingen is te verklaren vanuit de nieuwe koers die de gemeente op dit vlak heeft ingezet sinds eind 2017. Medewerkers werden gestimuleerd om melding doen als er iets is voorgevallen. Baliemedewerkers van het Inwonersplein kregen ook een weerbaarheidstraining. Ook doet de gemeente vaker aangifte bij de politie en is er altijd iemand van de gemeente aanwezig bij zittingen van de rechtbank. Ook wordt de uitspraak van de rechter teruggekoppeld naar de melder. Daarmee hebben ze de zekerheid dat hun melding serieus wordt behandeld en zijn ze eerder bereid om te melden.

Gevolgen aangiften

Van de 26 aangiften volgden 16 zittingen. Uit het rijtje dat de gemeente Eindhoven toestuurt blijkt dat er twee keer aangifte is gedaan van poging tot doodslag/moord, maar deze beide keren zijn geseponeerd wegens onvoldoende wettig en overtuigend bewijs. Een keer werd aangifte gedaan van poging tot doodslag. Daarvan is de datum voor de zitting nog onbekend. Een aangifte van poging tot zware mishandeling leidde tot een taakstraf. Een van de drie aangiften van eenvoudige mishandeling leidde tot vrijspraak, een tweede tot een geldboete, hechtenis en proeftijd, de derde in hoger beroep tot een taakstraf, hechtenis, schadevergoeding en proeftijd met reclasseringstoezicht. Op twee van de negen aangiften van bedreiging volgde hechtenis, van één aangifte is het vervolg nog onbekend.

/index.php/2291-goed-nieuws-busverbinding

/index.php/2289-stijging-ict-kosten-gemeenten-zet-ook-dit-jaar-door