In tijden van droogte dreigt rond de Maas een tekort aan drinkwater. Volgens de drinkwaterbedrijven rond de rivier kunnen vier miljoen Nederlanders daar het slachtoffer van worden.

Dat blijkt uit een rapport van Riwa-Maas, de organisatie van drinkwaterbedrijven die drinkwater uit de Maas onttrekken, waar dagblad Trouw als eerste over bericht. 'Het is wachten op een moment dat er onvoldoende water uit de kraan komt', zegt voorzitter Wim Drossaert in die krant. Hij is ook directeur van drinkwaterbedrijf Dunea in Zuid-Holland.

Terwijl het aantal klanten groeit en hun waterbehoefte bij warm weer toeneemt, daalt door droogte de hoeveelheid water die door de Maas stroomt. Het tekort wordt verergerd door de maatregelen die stroomopwaarts worden genomen.

Zo worden in Frankrijk op grote schaal oude sluizen vervangen door nieuwe en ook de toevoer uit zijrivier de Roer is gedaald. De Nederlandse rivierwaterbedrijven pleiten daarom voor een grensoverschrijdend overleg over de verdeling van het water dat stroomt door de Maas.

De zes Nederlandse en Belgische leden van RIWA-Maas onttrekken jaarlijks 450 miljard liter drinkwater uit de rivier. Dat water wordt geleverd aan zo'n zes miljoen consumenten, onder meer in Rotterdam, Den Haag, Brussel en Antwerpen.