Fors minder bestrijdingsmiddelen ingezet door overheden

Geschreven door Ben Martini op

. Gepost in Nieuws en actualiteiten

Nederlandse overheden zoals gemeenten, waterschappen en provincies gebruikten in 2018 bijna 5000 kilo bestrijdingsmiddelen. Dat is ongeveer 82 procent minder dan vijf jaar eerder. Gemeenten gebruikten de middelen vooral voor het bestrijden van de eikenprocessierups en invasieve plantensoorten zoals de Japanse duizendknoop.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Eind 2017 trad de de wijziging van het ‘Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden’ in werking. Vanaf dat moment mogen overheden geen bestrijdingsmiddelen meer gebruiken op verharde oppervlakten, zoals stoepen en straten, en in de groenvoorziening. Daarbij zijn er uitzonderingen, voor veilige exploitatie van bepaalde terreinen, zoals op en rond het spoor of bij sportvelden.

Eikenprocessierups bestreden met microbiologisch middel

Sinds bijna twee jaar mogen overheden onder beperkte voorwaarden gewasbeschermingsmiddelen toepassen als dat nodig is voor de bescherming van mens, dier en milieu. De afgelopen jaren bestond de plaagbestrijding vooral uit het aanpakken van de eikenprocessierups. In 2018 werd hiervoor door de gemeenten 315 kilo van een microbiologisch bestrijdingsmiddel ingezet. Voor de bestrijding van de jeukrups worden geen chemische middelen ingezet, aldus het CBS.

/index.php/2060-6-praktijkvoorbeelden-voor-toegankelijke-communicatie

/index.php/2058-rvs-woningsluiting-na-drugsvondst-moet-evenredig-zijn