Verlaging in 2020

Voorheen was er een kleine kans op korting in 2020 en een reële kans op korting in 2021. De kans op korting in 2020 is een stuk groter geworden dankzij nieuwe regelgeving. Als gevolg van het advies van de commissie van Jeroen Dijsselbloem is de ondergrens van de actuele dekkingsgraad (de dekkingsgraad op dit moment) voor ABP verhoogd van 88 naar 95 procent. ABP zit nu op 95,3 procent. Zakt dat eind 2019 onder de 95 procent dan moet er in 2020 gekort worden op de pensioenen.

Verslechterd vooruitzicht

De lage dekkingsgraad van ABP in het tweede kwartaal komt met name dankzij een wederom lage rekenrente. Pensioenfondsen proberen in te schatten of ze in de toekomst voldoende geld hebben om aan hun verplichtingen te voldoen. Een lagere rente verslechtert dat vooruitzicht, want het betekent dat het vermogen langzamer groeit en een fonds meer in kas moet hebben om alles te betalen. Dus hoewel het vermogen van ABP in het tweede kwartaal (dankzij een rendement van 2,5 procent) toenam van 431 naar 442 miljard euro, moet het fonds dankzij de dalende rekenrente niet 436 maar 464 miljard euro in kas hebben.

Verlaging in 2021

Ook de beleidsdekkingsgraad (de gemiddelde dekkingsgraad over twaalf maanden) kan een reden zijn om te verlagen als die vijf jaar onder de kritische grens blijft. Die grens was 104,2 procent, maar de commissie verlaagde die naar 100 procent. In feite betekent dat een kleinere kans op korting en een lagere korting. De beleidsdekkingsgraad van ABP daalde in het tweede kwartaal van 102,4 procent naar 100,6 procent. Eind 2020 weet het fonds of er in het jaar daarop gekort moet worden.

Zorgen voorzitter

‘We hebben mooie rendementen geboekt’, schrijft voorzitter Corien Wortmann-Kool in de persverklaring, ‘maar de rente heeft een veel grotere invloed op onze dekkingsgraad.’ Ze maakt zich zorgen om de ‘groeiende kloof’ tussen ambitie en realiteit. ‘De kans dat we de pensioenen van deelnemers in 2020 moeten verlagen is flink toegenomen.’ Indexatie, geheel of gedeeltelijk, gaat er voorlopig niet van komen.