'AI IS NIET MEER TEGEN TE HOUDEN BIJ WOZ'

Geschreven door Ben Martini op

. Gepost in Nieuws en actualiteiten

De slechte beoordeling van de Waarderingskamer - slechts twee van de vijf sterren - voor de taxaties van de Drechtsteden kwam de sfeer niet ten goede. ‘Het is niet leuk om zo in het nieuws te komen’, zegt Arri Hartog, directeur Gemeentebelastingen en Basisinformatie Drechtsteden (GBD). ‘Dus gingen we op zoek naar een manier om weer energie in de club te krijgen.’ Zo kwamen ze bij GeoPhy, een bedrijf dat kunstmatige intelligentie en big data gebruikt om de waarde van vastgoed te bepalen. Wat zou er met de nieuwste technieken mogelijk zijn?

Supervised machine learning

‘De Drechtsteden vertelden mij van de situatie waarin ze zaten’, zegt Lorenzo Dorigo, GeoPhy’s hoofd Business Development voor Europa. Een pilot werd geopperd. ‘Die pakten we als volgt aan: ik vroeg hen hoe ze werkten, met hun hulp ontwikkelden we een landelijk model, gebruik makend van supervised machine learning en big data, en daarmee taxeerden we de 109.000 woningen in het gebied.’

Niet zo makkelijk als het lijkt

Het klinkt zo logisch om de buzzwords big data en machine learning op de WOZ toe te passen. Waarom is dat nog niet eerder gebeurd? Dorigo: ‘Omdat het niet zo makkelijk is als het lijkt. Bij traditionele taxaties kijkt een taxateur in een wijk naar vergelijkbare verkopen. Het ene gebouw is wat ouder, of wat beter gelegen, en zo komt er een gemiddelde meterprijs uit. De meer datagedreven aanpak van de Drechtsteden let op de correlatie van verschillende kenmerken.

/index.php/2022-datagebruik-met-oog-voor-privacy

/index.php/2020-de-burger-als-gemeentelijke-plantsoenendienst