De Eerste Kamer moet haast maken met een kabinetsvoorstel om daken met asbest na 2024 in Nederland te verbieden. Eigenaren, bedrijven en overheden mogen niet veel langer in onzekerheid zitten. En uitstel is ook slecht voor het milieu.

Van EDWIN VAN DER AA  16-4-2019 De Gelderlander

Deze oproep staat in een brandbrief van een groep gedeputeerden, wethouders en belangenorganisaties zoals Bouwend Nederland. De Tweede Kamer nam afgelopen oktober al het voorstel aan voor een verbod van asbest op daken met ingang van 2025. Het plan zit nu in de pijplijn bij de Senaat. Het voorstel moet daar snel worden behandeld, vinden de briefschrijvers.

,,Naarmate het verbod later (of helemaal niet) wordt ingesteld, blijft de hoeveelheid vrijkomende vezels in de leefomgeving toenemen'', zeggen de initiatiefnemers. En dat is gevaarlijk; het inademen van asbestvezels kan longkanker, longvlieskanker, buikvlieskanker of stoflongen veroorzaken.

Een ander probleem: de huidige onduidelijkheid over het verbod remt de aanpak van asbestdaken op dit ogenblik af, menen de initiatiefnemers. Twijfelende eigenaren wachten nu af en marktpartijen aarzelen met investeringen. Bedrijven en overheden die de asbestdaken al actief willen aanpakken, zitten op hun handen.

Bestuurders en belangenclubs willen dat er snel een definitief fonds wordt opengesteld, zodat eigenaren hun dakvervanging kunnen financieren. De klus is prijzig en kan oplopen tot ruim 20.000 euro per dak. Een subsidiepot met daarin 75 miljoen euro voor asbestsanering, is inmiddels uitgeput.

Critici willen juist dat de ban op asbestdaken - die peperduur kan uitpakken voor particulieren omdat zij de belastingvoordelen voor ondernemers niet hebben - in de prullenmand gaat. De Rotterdamse politiek vraagt de Eerste Kamer niet in te stemmen met het voorstel. Als de senaat dit wel doet, moeten duizenden woningeigenaren in de stad hun dak asbestvrij maken.

Ook voor Vereniging Eigen Huis is het huidige wetsvoorstel 'onacceptabel'. ,,Huiseigenaren krijgen geen hulp, kunnen de sanering en vervanging van het dak niet betalen en worden aan hun lot overgelaten. De meest gehoorde problemen gaan over het gebrek aan kennis en organisatie bij overheid en gemeenten en het gebrek aan adequate financiering."

Een woordvoerder laat weten dat de Eerste Kamer 'ernaar streeft' het voorstel voor een verbod op asbestdaken te behandelen voordat de nieuwe senaat in juni aantreedt.