Dat blijkt uit de publicatie Jong@Gemeenten. Een onderzoek naar de werkbeleving van jonge gemeenteambtenaren, uitgevoerd door Motivaction en Youngworks in opdracht van A&O fonds Gemeenten en FUTUR, het jonge ambtenarennetwerk van Nederland. Aanleiding voor het onderzoek was het gegeven dat één op de negen ambtenaren binnen een jaar vertrekt bij de overheid. Bijna tweeduizend jonge ambtenaren tot 35 jaar deden aan het online-onderzoek mee.

Meer begeleiding

Het gaat jonge ambtenaren vooral om het realiseren van impact door het werk. Bureaucratie lijkt de grootste rem te zijn op het realiseren van die impact. Het is blijkens het onderzoek de belangrijkste vertrekreden onder alle jonge ambtenaren, op de voet gevolgd door onvoldoende doorgroeikansen. Daarnaast is meer begeleiding, onder andere over keuzes maken in het opleidingsaanbod welkom. Ook blijkt dat de ondervertegenwoordiging van jonge ambtenaren ertoe doet en voor sommigen een reden is om te vertrekken. ‘Investeer daarom in het contact tussen jonge ambtenaren. En stimuleer het besef dat jonge en meer ervaren collega’s wat van elkaar kunnen leren’, zegt Tim Smit, voorzitter van FUTUR.

Flexibele werktijden

Ruim 80 procent van de jonge ambtenaren blijkt desalniettemin (zeer) tevreden over het werk bij de gemeente. En twee derde van de jonge ambtenaren verwacht over een jaar nog bij hun huidige gemeente werkzaam te zijn. Ook geven ze in groten getale aan dat ze binnen nu en drie jaar willen doorstromen bínnen hun eigen gemeente.