Het Stedelijk Investeringsfonds (SIF) waarmee fysieke investeringen in de stad sneller mogelijk gemaakt worden, begint steeds duidelijker vorm te krijgen. Anderhalf jaar geleden werd het SIF in het leven geroepen, waarna D66-raadslid Berndt Benjamins middels een aangenomen motie direct vroeg om heldere kaders voor de besteding van de gelden die hiervoor vrij worden gemaakt.

D66 is blij met het fonds, omdat we hard willen blijven werken aan wijk- en stadsvernieuwing. Onze stad blijft groeien en er zijn nog talloze plekken die een opknapbeurt nodig hebben. Als er telkens opnieuw naar financiering gezocht moet worden kan dit proces ernstig haperen, wat de leefbaarheid niet ten goede komt. In 2017 is er reeds 28 miljoen euro vrijgemaakt voor het fonds, waarna er in de begroting voor 2018 nog eens 17 miljoen euro bij kwam. Hiermee is een begin gemaakt, maar met de wensenlijst aan stedelijke investeringen in het achterhoofd moeten er in de periode van 2019-2022 nog structureel 10 tot 12 miljoen per jaar bij.

Doelmatige investeringen

Wij vinden het belangrijk dat de gemeenteraad duidelijk in beeld heeft hoe de financiering tot stand komt, met welke doelstellingen dit geld gebruikt wordt, of het efficiënt wordt besteed en hoe dit gemeten wordt. Met duidelijke kaders kan het geld het meest doelmatig besteed worden, zodat we kunnen blijven werken aan de talloze projecten die nodig zijn om onze stad beter te maken, zoals de Eemskanaalzone, het voormalige Suikerfabriekterrein, de fysieke investeringen die nodig zijn voor de energietransitie en het verbeteren van de verkeersveiligheid. ‘We willen over tien, vijftien jaar ook een aantrekkelijke en leefbare stad hebben, het liefst nog meer dan nu, daarom is het zo belangrijk dat we deze fysieke investeringen mogelijk blijven maken’, aldus Berndt.

Het bericht Stedelijk investeringsfonds: aanjager van wijk- en stadsvernieuwing verscheen eerst op Groningen.